Operaciju je u četvrtak u KBC-u Split sa svojim timom izveo pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju prof. Mate Petričević, splitski student medicine kojega je specijalizacija odvela u Zagreb, a zatim svugdje po svijetu, no sada svoja znanja primjenjuje u Splitu.

Pacijentica kojoj je prof. Mate Petričević uklonio jedan od najrjeđih tumora na svijetu, tumor na srcu, u KBC Split stigla je iz Varaždina. Operacija angiosarkoma, od kojega je mlada Varaždinka bolovala, trajala je osam sati i završila uspješno.

Pri operaciji je primjenjen ‘fast tracking’, odnosno koncept ‘brzog oporavka’, koji je uvela prof. Višnja Ivančan koja je, također, nedavno došla raditi u KBC Split. Naime u ‘fast trackingu’ se uz posebnu kombinaciju anestezioloških lijekova kardiokirurškim bolesnicima omogućuje brzo buđenje i oporavak te se pacijentica iz Varaždina probudila iz inducirane kome već tri sata nakon dolaska iz operacijske sale.

Podsjetimo, nova ekipa, dva kardiokirurga i anesteziologinja, stigla je u splitski KBC sa zagrebačkog Rebra nakon afere “mito”. Tada su obećali kako će Split postati centar izvrsnosti, centar koji će privlačiti ljude, sinonim za liječenje srca. Svoje obećanje sada ispunjavaju.