Sinoć su u Šibeniku u sklopu Dana hrvatskog turizma i u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva turizma i sporta dodijeljene nagrade u kategorijama za destinacije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), ljude u turizmu te za projekte u sklopu programa „Promocija zanimanja“.

Dani hrvatskog turizma tradicionalni su susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske, koji se svake godine održava u drugom gradu. Tako je 2018. godine, prvi put ova manifestacija održana na kontinentu i to u Slavoniji, a centralno događanje bilo je u Osijeku.

Upravo je Slavonija kao regija, odnosno područje pet slavonskih županija proglašeno Najuspješnijom kontinentalnom destinacijom ruralnog turizma. 

Prvi smo put kroz Klaster Slavonija prijavili svih pet županija istoka Hrvatske kao jednu destinaciju, a s ciljem predstavljanja Slavonije kao turističke destinacije koja nudi bogatu turističku ponudu, prirodnu i kulturnu baštinu te enogastronomiju istočne Hrvatske. Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija posljednjih su godina intenzivirali aktivnosti u turističkom sektoru čemu u prilog govori sve veći broj turističkih dolazaka,” rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. 

Klaster Slavonija čine turističke zajednice Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Istok Hrvatske područje je dodira različitih kultura koje su tijekom povijesti ostavile vidljive tragove u arhitekturi, gastronomiji i običajima. Od ranih civilizacija do vojnih utvrda, dvoraca i veličanstvenih sakralnih objekata do bogate nošnje, zanimljivih manifestacija i restorana čija tradicionalna jela odražavaju mirise i okuse prostora, Slavonija je idealna za odmor različitih dobnih skupina i afiniteta. 

Prirodna ljepota UNESCO Geoparka Papuk i močvare Kopački rit, mistika Vučedola – izvora indoeuropske civilizacije, šetnja slavonskim tvrđavama i dvorcima, vožnja dravskim, savskim i dunavskim obalama samo je dio ponude istoka Hrvatske.

Za sve koji uživaju u obilaženju vinskih podruma, ljubitelj su ukusne hrane po tradicionalnim receptima, u Slavoniji će pronaći brojne vinske rute, kvalitetne restorane i smještaj u autentičnom ambijentu obnovljenih sela. Nedirnuta priroda bogata šumama i vodama omogućila je razvoj lovnog i ribolovnog turizma te planinarenja. 

Ovo područje je posljednjih godina postalo izuzetno atraktivna destinacija za cikloturizam, pješačenje i ostale oblike adrenalinskog turizma, a ne smijemo zaboraviti konjogojstvo i jahanje kao nezaobilazni dio tradicije. Sve to, uz manifestacije koje organiziramo poput nedavno održanog HeadOnEasta koji je rušio rekorde posjećenosti, čini nas atraktivnom kontinentalnom destinacijom i nagrada koju smo dobili je potvrda našeg dosadašnjeg rada kao i poticaj za razvijanje novih turističkih proizvoda,” rekao je župan Anušić

Na sinoćnjoj dodjeli nagrada i Grad Osijek je prepoznat kao Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma, a Varja Guttert iz Parka prirode Kopački rit nagrađena je kao najbolji turistički vodič. 2019. godine i Baranja je proglašena najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma. Upravo su ove nagrade najbolja potvrda da se turizam Slavonije i Baranje razvija u dobrom smjeru.