Predsjednik je prokomentirao i situaciju s Christianom Schmidtom, za kojeg je naveo da nije napravio neku razliku, te da je morao “maknuti Komšića”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prokomentirao je rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini i odluku Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Milanović se u obraćanju javnosti još jednom, po tko zna koji put, obračunao s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti“, rekao je Milanović.

Opet je izabran Komšić, 1,5 godinu dana pokušavam vikati o ovoj temi. Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju, uporno se ne provodi odluka Ustavnog suda, odluka Ljubić“, nastavio je.

O Schmidtu

U nastavku govora prokomentirao je i odluku visokog predstavnika Schmidta.

Što je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je kao spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića“, rekao je Milanović.

Ili ćemo biti iza njih ili ih više neće biti

Dodao je da je Hrvatska to mogla riješiti djelovanjem prije svega hrvatske vlade.

Naglasio je da će u sljedeće četiri godine stati ili za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda ili Hrvata u BiH neće biti.

Osvrnuo se i na Željka Komšića, navodeći da on ne smije doći u mjesta gdje žive Hrvati, nakon čega je čestitao Bećiroviću i Cvijanović.

Prije 10 godina sam kao relativno blizak Komšiću i na čijim skupovima sam držao zapaljive govore, nagovarao Lagumdžiju da se on kandidira, ali se nije usudio jer se bojao poraza. Bećirović se nije bojao jednog poraza, a drugi put je pobijedio“, rekao je Milanović.