Komšić je ovim populističkim činom pokazao kako ne poznaje Ustav vlastite države – Ustavni sud BiH nema ovlasti preispitivati odluke visokih predstavnika, koji ima potpunu autonomiju u svom djelovanju sa zadaćom osiguranja provedbe Daytonskog sporazuma, čiji je sastavni dio i važeći ustav BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u utorak je optužio visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta za “udar na integritet izbornog procesa” zbog nametanja odluke o izmjenama izbornog zakona, te je sukladno tomu zatražio od Ustavnog suda BiH preispitivanje ustavnosti te odluke.

Komšiću malo kaska znanje zakona

Kako su izvijestili iz ureda Željka Komšića, on od Ustavnog suda BiH traži da Schmidtove odluke, donesene 2. listopada, stavi izvan snage.

Valja naglasiti kako taj sud nema ovlasti preispitivati odluke visokih predstavnika, koji ima potpunu autonomiju u svom djelovanju sa zadaćom osiguranja provedbe Daytonskog sporazuma, čiji je sastavni dio i važeći ustav BiH.

Komšić je od suda također zatražio preispitivanje odluke o izmjenama ustava Federacije BiH, koje je Schmidt nametnuo u sklopu mini reforme izbornog zakonodavstva. To je još jedna bizarna odluka, budući da Federacija BiH ima vlastiti Ustavni sud, kojemu ga je mogao prijaviti.

Podsjećamo, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je 2. listopada, neposredno nakon zatvaranja birališta u BiH, nametnuo odluke o izmjenama izbornog zakona koje se odnose na uspostavu Doma naroda parlamenta Federacije BiH, te je uveo precizne rokove i mehanizme deblokade s ciljem osiguranja brze uspostave vlasti u tom entitetu nakon izbora.

Visoki predstavnik je naknadno protumačio kako je svojom odlukom praktično osigurao provedbu presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, kojom je utvrđeno kako federalni Dom naroda štiti i zastupa interese konstitutivnih naroda i ostalih, a ne interese županija iz kojih se delegiraju zastupnici u tom tijelu.

Komšić je pak s ovim, baš kao i ostali Bošnjaci, iznimno nezadovoljan. Njegova je teza kako je visoki predstavnik nametnutim odlukama “izvršio izravni udar na integritet izbornog procesa tako što je prevario birače”.

Nadodao je i kako bi birači drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila, a smatra kako su prevarene i sve političke stranke jer bi one ponudile drugačije izborne liste, prilagođene tim novim pravilima.

Komšiću smeta i to što je Schmidtovom odlukom kriterij za popunu Doma naroda popis stanovništva iz 2013. i želio bi da se to čini temeljem popisa iz 1991. godine.

Od Ustavnog suda BiH traži da preispita Schmidtove odluke, a da do pravorijeka donese privremenu mjeru kojom bi zabranio njihovu primjenu.