Iako je još sinoć, prema podacima koji su izlazili tijekom prebrojavanja glasova, izgledalo da bi Hrvati u BiH konačno mogli imati svog predstavnika, HDZ BiH mogao je trijumfirati do novih podataka jutros, kada se pokazalo da se ništa nije promijenilo – Komšić će i naredne 4 godine zastupati Hrvate u BiH.

Prema najnovijim preliminarnim podacima do sada je obrađeno 86,8 posto glasova birača. Tijesno vodstvo Željka Komšića iz Demokratske fronte spram Borjane Krišto iz HDZ-a BiH pokazuje da će i naredne 4 godine Hrvate predstavljati Komšić.

No, ovaj puta je Borjana Krišto tijesno izgubila od Komšića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva. Naime, trenutno je u vodstvu Komšić sa 53 posto glasova, dok je Krišto osvojila 46 posto glasova. 

Komšić je već sinoć proglasio pobjedu i komentirao odluku Christiana Schmidta:”Želim čestitati onima koji su izborni pobjednici. Sad kako stvari stoje poprilično je jasno ko će biti u Predsjedništvu BiH, ali je jasno i kako će izgledati vlast sudeći po strukturi izabranih u parlamente. Ono što smo imali prilike vidjeti u kampanji jeste jedna izuzetno pozitivna atmosfera. Kampanju smo organizirali da ne budemo bahati, niti prljavi prema političkim protivnicima,” rekao je Komšić i dodao kako su imali ideju iza koje su svi stali. 

Ono što do sad imamo izgleda dobro ali treba pričekati. Nama je bilo bitno da DF kao stranka ostane na svim razinama vlasti u BiH i to će se dogoditi, možda jače od razine iz 2018. godine,” kazao je Komšić, prenosi Hercegovina.info.

Komentirajući odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, rekao je kako je vrlo važno da nema diskriminacije u njegovoj odluci, odnosno postotka (3 posto cenzus) koji su izazvali nezadovoljstvo građana BiH.

Čini mi se da je njegova odluka neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije s etničkim izjašnjavanjem, ali isto tako da se ta odluka tiče ubrzanja procesa prilikom formiranja vlasti,” izjavio je Komšić.