Može se dogoditi pri prvom susretu ili ne – ponekad je dovoljno promatrati osobu s distance i sve nas živcira, od pokreta, smijeha do načina izražavanja.

Zapravo, nije potreban ni sastanak da osjetite iritaciju i bijes koji ključaju iznutra – jer to se događa čak i kada čitate poruku.

Često je razlog u nama. U mnogim slučajevima vlastite probleme, negativne emocije ili unutarnje sukobe projiciramo na drugu osobu i to nas iritira više nego što je zapravo potrebno. Zbog neriješenih unutarnjih sukoba oslobađamo se svojih frustracija.

Ili u toj osobi prepoznajemo svoju neku osobinu koju ne volimo i ne želimo to priznati. Možda nas je čak i sram.

Takve reakcije obično nisu zlonamjerne, već zaštitni mehanizam. Nesvjesno se štitimo od suočavanja sa samim sobom, jer možda nismo spremni za takvo suočavanje.

Ali, kada prihvatite ove nesvjesne reakcije, to vam može pomoći da se bolje prihvatite. Znamo da je potiskivanje emocija ili njihovo poricanje samo privremeno rješenje.

Sljedeći put kad vas netko toliko frustrira i ide vam na živce bez vidljivog razloga, zapitajte se što vas zapravo muči. Odgovor, kažu stručnjaci, često leži u nama samima