Vučić se čudi što se na Srbiju, koja je napala čak četiri naroda u 1990-ima, gleda kao zemlju koja bi mogla ponovno napasti susjede. Naglasio je da je “Srbija bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji” i nekako se nije nasmijao nakon toga

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je na Općoj skupštini UN-a izjavio kako se protiv Srbije “u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja“.

Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji”, dodao je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, unatoč “neistinama koje se mogu čuti”.

Faktor destabilizacije

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu – da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve“, nastavio je.

Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima”, rekao je Vučić i naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

O Ukrajini i Rusiji

Vučić se dotaknuo i rata između Ukrajine i Rusije.

Srbija poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji nikome ne može donijeti dobre rezultate”.

Ipak, priča o Ukrajini i Rusiji vrlo je brzo prešla u – ponovnu – priču o Kosovu.

Tako je Vučić ponovio kako ni od jednog sugovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova“.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO-om, čije odredbe su predviđale donošenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene neovisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije“, rekao je Vučić.