Poznata slavonska glazbenica Vera Svoboda darovala je svoju 150 godina staru “zlataru”, iznimno vrijednu tradicijsku narodnu nošnju iz Koritne.

Riječ je o opravi koju je glazbenica dobila na dar na prvim Đakovačkim vezovima, a u njoj je, kako kaže, “obišla svijet”, piše radio.hrt osijek 

Kustosica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije Tinde Šipoš – Živić rekla je kako Muzej u svojoj zbirci ima puno izložaka iz tradicijske narodne baštine no da je svaki eksponat poseban i velike vrijednosti. Za zlataru koju im je darovala Vera Svoboda, Šipoš-Živić je rekla kako se radi o 150 godina jedinstvenoj je i iznimno vrijednoj tradicijskoj narodnoj nošnji.

Vera Svoboda dobila “zlataru” umjesto Jovanke Broz

Na prve Đakovačke vezove koji su održani prije 56 godina, stigao je Josip Broz Tito kao počasni gost. Za njegovu suprugu Jovanku domaćini su pripremili zlataru kao dar, no, kako ona nije došla, nošnju je dobila Vera Svoboda.

Na moju veliku sreću organizatori su nošnju odlučili pokloniti meni, pa sam u njoj nastupila na priredbi, ali i proputovala cijeli svijet, Nosila sam zlataru na sebi i svoju Šokadiju u srcu,” ispričala je glazbenica.