Svjetski čelnici u Ujedninjenim narodima prozvali su danas Moskvu zbog kršenja ljudskih prava, ukrajinski ministar Dmytro Kuleba optužio je ruske diplomate za suučesništvo u zločinu, dok je ruski ministar Sergerj Lavrov napustio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

U svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da su ruski diplomati “suučesnici” i igraju ulogu u “zataškavanju” zločina svoje zemlje.

Njegov govor uslijedio je nakon što je njegov ruski kolega Sergej Lavrov napustio sastanak nakon vlastitog obraćanja.

Dmytro Kuleba je nastavio: “Mnogi od vas me možda sada slušaju i imat će jedno pitanje na umu, ‘ima li šanse za mir?’. Hoće li Ukrajina pregovarati s Rusijom o okončanju ovog rata? Želim biti kristalno jasan – nijedna druga nacija na svijetu ne žudi za mirom više od Ukrajine. Nikada nismo željeli ovaj rat i nikada ga nismo izabrali, jednostavno želimo živjeti normalnim životom.”

Putin je ignorirao glasne molbe za mir u Vijeću UN-a

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije, James Cleverly, rekao je kako su “čuli daljnje “iskrivljavanje, nepoštenje i dezinformacije” iz Rusije tijekom obraćanja ministra vanjskih poslova te zemlje.

Cleverly je rekao: “Predsjednik Putin napao je Ukrajinu nezakonito i bez opravdanja. Ignorirao je glasne molbe za mir koje sam čuo u ovom vijeću 17. veljače,” te dodao
da je Rusija pokušala “svaliti krivnju za invaziju Vladimira Putina na one koji uvode sankcije”.

Svakog dana razorne posljedice ruske invazije postaju sve jasnije. Vidimo sve više dokaza o ruskim zločinima protiv civila, uključujući neselektivno granatiranje i ciljane napade na više od 200 medicinskih ustanova i 40 obrazovnih ustanova – i užasna djela seksualnog nasilja.”

Cleverly je zatim nastavio govoriti o sigurnosti hrane. Rekao je: “Mi ne sankcioniramo hranu, ruske radnje onemogućuju da hrana i gnojivo dospiju u zemlje u razvoju.”

Lavrov napustio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon govora

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napustio je sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon svog obraćanja koje je počeo riječima: “Danas nam se pokušava nametnuti potpuno drugačiji narativ, o ruskoj agresiji kao izvoru svih tragedija“.

Nastavio je govoreći o povijesnom odnosu između Ukrajine i Rusije i opisao Ukrajinu kao “totalitarnu”. Dodao je kako je “zabrinut za sudbinu ruskih vojnika koje je Ukrajina zarobila”.

Nakon što je izjavio da “nema povjerenja” u rad Međunarodnog kaznenog suda, Lavrov je napustio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Kineski ministar rekao da dugotrajni rat nije u ničijem interesu

Na marginama sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom kojemu je rekao da prošireni i dugotrajni rat nije u ničijem interesu.

Dodao je kako se nada da će se “plamen rata” ugasiti što je prije moguće. Kina je pozvala na “prekid vatre kroz dijalog” nakon što je Rusija najavila djelomičnu mobilizaciju.
No, kineska vlada odbila je osuditi postupke Moskve, iako je više puta rekla kako podržava suverenitet svih zemalja pa i Ukrajine.