Samo u Hrvatskoj: Općinski je sud pedofilu kao olakotnu okolnost uvažio to što je siromašan i – koliko god ovo sada nevjerojatno zvučalo – to što je bio pijan?!

Središnju Hrvatsku razljutio je još jedan u nizu slučajeva pedofilije koji će proći nekažnjeno. Naime, kako prenosi portal Jutarnji list, unatoč tomu što je jedan muškarac seksualno napastovao djevojčicu od samo sedam godina, točnije svoju susjedu, kada ju je u njezinoj kući dirao za grudi i uhvatio za stražnjicu, za to djelo neće u zatvor.

Sramotna kazna

Odluka je jednog Općinskog suda u Hrvatskoj, a Jutarnji nije otkrio o kojemu je sudu točno riječ. Općinski je sud muškarca osudio zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje.

Prema optužnici, muškarac se u studenom 2018. nalazio u dvorištu svoga susjeda kojem je, prema navodima roditelja žrtve seksualnog zločina, cijepao drva.

Rukom ju uhvatio za stražnjicu i dirao joj grudi

U jednom je trenutku optuženi rekao da ide na WC te je ušao u kuću gdje je s ciljem zadovoljenja svoje pohote, uočivši djevojčicu kako izlazi iz kupaonice u pidžami, rukom ju primio za stražnjicu i dirao joj grudi.

Za policiju, tužiteljstvo, a potom i za sud, time je narušio djetetu spolnu slobodu izazvavši kod školarke osjećaj straha i neugode.

Sud mu uvažio to što je – siromašan?!

S obzirom na loše imovinske prilike, da nije zaposlen te da nema imovine, sud ga je oslobodio plaćanja troškova sudskog postupka, ali mu je naložio platiti sudske troškove maloljetne žrtve.

Kako piše Jutarnji, optuženi je rekao kako se ne smatra krivim. Na sudu se branio šutnjom pa je njegov iskaz iz tužiteljstva pregledan u sudnici i u kojem, među ostalim, navodi da su “toga dana trebali rezati drva, ali su pili pivo, da su se djeca igrala u kući te da je sve to izmislio otac curice“.

Pijanstvo olakotna okolnost – samo u Hrvatskoj

Prilikom odmjeravanja kazne sud je optuženom muškarcu uzeo u obzir kao olakotnu okolnost da je izuzetno loših imovinskih prilika i da je bio pod utjecajem alkohola u inkriminirano vrijeme, dok mu je otegotna ranija osuđivanost zbog druge vrste (ne)djela.

Također, u ovom slučaju je sud primijenio blaži zakon koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela, a izmjenama Kaznenog zakona kazna za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina je pooštrena na od jedne do osam godina zatvora.