“Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed”, rekao je i Penava i najavio da će doći do promjena u Gradu Heroju!

Komentirajući pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 posto za N1, predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava odbacio je mogućnost iseljavanja, već proziva popisivače iz 2011. za lažne podatke i manipulaciju.

Podsjećamo, pad broja Srba ispod 30 posto u Vukovaru znači da gube pravo na jezik i pismo, 

Ti podaci su na tragu onoga što već više od 10 godina govorimo. Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima. Naša tragedija u Hrvatskoj je da je nas 400 tisuća manje u državi, da ljudi bježe glavom bez obzira. To se reflektira u svim gradovima. Na to još nadolijevati tematiku koja u realnim brojkama nema mjesta govori samo o malicioznosti razmišljanja nekoga tko je htio nametnuti prava koja nikad nije ni imao“, istaknuo je Penava.

Povratak mira u Vukovar

Vukovarski gradonačelnik upitan je i odakle informacija da su podaci iz 2011. lažni.

Popis stanovništva koji je u Vukovaru proveden prošle godine, za njega sam bio nadležan. Bio sam prva osoba u hijerarhiji za korektnost popisa. Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmi bili, zašto se pustilo to na taj način, nisu smjeli dozvoliti da se buši bilo gdje u Hrvatskoj. Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tad smo iznijeli podatke da nas nema 28.000 u Vukovaru, da nas je oko 23.000. Nažalost RH nam nije osigurala istinu i točne podatke, to smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu. Nažalost, konotacije odljeva stanovništva je nešto što je gotovo primjer za cijelu Hrvatsku. Vlada se ne bavi tim problemom. Dok se brine o stranačkim uhljebima, resursi zemlje nisu na raspolaganju hrvatskom narodu i zato imamo negativne trendove“.

Istaknuo je da ne bi mogao pobijediti na zadnjim lokalnim izborima da za njega nije glasao velik broj građana srpske nacionalne manjine.

Doći će do promjena

Na pitanje mijenja li se sad nešto oko jezika ili pisma srpske manjine u Vukovaru, Penava je istaknuo da će sve vratiti na stanje prije 2011..

Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar. Svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed“.

Nijedno pravo koje je iskamčeno temeljem lažnog popisa nećemo ga pustiti niti ostaviti. Vratit ćemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru, nećemo pustiti tek tako“, zaključio je Penava.