“Po uzora na Isusa, bio je krotak i ponizan pastir, koji se smatrao prašinom po kojoj se Bog udostojio pisati,” rekao je papa Franjo na današnjem euharistijskom slavlju na Trgu svetog Petra, prilikom beatifikacije Albina Lucianija poznatog kao “nasmijani papa”.

Isus od nas traži ovo: živi evanđelje i živjet ćeš život, ne napola nego u potpunosti. Živi evanđelje, živi život bez kompromisa“. Upravo je tako živio novi blaženik, Ivan Pavao I., ljubeći do kraja. Po uzora na Isusa, bio je krotak i ponizan pastir, koji se smatrao „prašinom po kojoj se Bog udostojio pisati,” rekao je papa Franjo.

Na punom kišnom Trgu svetog Petra, Sveti Otac se u homiliji osvrnuo na „neprivlačan i vrlo zahtjevan govor“, koji Gospodin upućuje onima koji ga slijede u evanđelju nedjeljne liturgije. Naime, Isus u evanđelju ističe kako ne može biti njegov učenik onaj tko ga ne ljubi više od onih koji su mu dragi, tko ne nosi njegov križ, tko se ne odijeli od zemaljskih dobara.

Najprije, objasnio je Papa, Isusa je slijedilo veliko mnoštvo, koji su vjerojatno bili zadivljeni njegovim riječima i onim što je činio – u njemu su vidjeli nadu za svoju budućnost. Nasuprot lukavim vođama koji primjećuju da njihova karizma privlači, koji obećavaju biti „spasitelji“, dok se zapravo žele svidjeti što više ljudima i povećati moć, Isus postupa drugačije, piše Vatican News.

Kod Isusa nema kulta brojeva, ne traži odobravanje, nije idolopoklonik osobnog uspjeha. Čak se čini da se brine kada ga ljudi prate s euforijom i površnim oduševljenjem. Umjesto da se prepusti čaru popularnosti, od svih traži da razmotre razloge zašto ga prate i posljedice koje to za sobom povlači,” rekao je Papa i dodao:

Slijediti Gospodina ne znači ući u neki dvor ili sudjelovati u pobjedničkog povorci pa čak ni dobiti sigurnost u vezi ovoga života. Naprotiv, to znači nositi križ – poput Isusa, preuzeti svoje i tuđe breme, učiniti život darom, trošiti ga nasljedujući velikodušnu i milosrdnu ljubav koju On ima prema nama. To su izbori koji uključuju cjelokupnost postojanja; zato Isus želi da učenik ništa ne pretpostavlja toj ljubavi, čak ni osjećaje koje gajimo prema svojim najdražima i najveća dobra,” naglasio je papa Franjo.

No, za to je potrebno osloniti se više na Njega nego na same sebe, naučiti ljubiti, crpiti ljubav iz Raspetoga. Kako je rekao papa Luciani ‘predmet smo neprolazne Božje ljubavi’. Ljubiti: čak i ako to stoji križa žrtve, šutnje, nerazumijevanja, samoće, sputavanja i progona,” naglasio je Papa, ponovno citirajući blaženika Lucianija koji je kazao kako, želimo li poljubiti Isusa raspetoga, “moraš se sagnuti nad križem i dopustiti da te ubode poneki trn krune koja je na Gospodinovoj glavi.”

Ako, iz straha da ćemo se izgubiti, odustanemo od darivanja samih sebe, ostavljamo stvari nedovršenima: odnose, posao, zadaće koje su nam povjerene, snove, čak i vjeru – na kraju, živimo polovično: ne upuštamo se u rizik za dobro, ne posvećujemo se zbiljski drugima.

No, Isus poziva na življenje evanđelja i tako ćemo u potpunosti živjeti život. Živi evanđelje, živi život bez kompromisa,” poručio je papa Franjo, dodajući kako je upravo tako živio i novi blaženik Crkve.

“Uz osmijeh je papa Luciani uspio prenositi Gospodinovu dobrotu,” podsjetio je Sveti Otac zaključujući homiliju porukom vjernicima da traže zagovor “toga „oca i brata, da izmoli za nas osmijeh duše”.

Tko je bio Albino Luciani

Albino Luciani, papa Ivan Pavao I, posljednji talijanski papa, bio je iznimno popularan i blizak narodu. Naslijedio je Ivana Pavla VI. u kolovozu 1978., u dobi od 65 godina, a umro je 33 dana i šest sati poslije od infarkta.

Redovnica je otkrila njegovo beživotno tijelo s naočalama na nosu i nekoliko otipkanih stranica u rukama u ranim jutarnjim satima 29. rujna 1978.

O uzrocima njegove smrti nagađalo se, pa su tako neki pretpostavljali kako je izvršio samoubojstvo jer se činilo da je oklijevao preuzeti dužnost. Drugi su, pak, pretpostavili kako su ga ubili njegovi protivnici, odnosno protivnici reformi Crkve za koje se on navodno zalagao, posebno onih koje se tiču vatikanske banke.

Biograf Christophe Henning je rekao kako uzrok tim glasinama može jednostavno biti iznenadna priroda Papine smrti, u kombinaciji s činjenicom da je u to vrijeme Vatikan imao “pogubnu komunikaciju” s javnošću.

U listopadu 2021. Vatikan je objavio kako priznaje čudo koje se pripisuje Ivanu Pavlu I., što je omogućilo da ga proglasi blaženim. Čudo je bilo, navodno, iznenadno ozdravljenje teško bolesne 11-godišnje djevojčice u Buenos Airesu 2011. nakon što se lokalni svećenik molio pokojnom papi.

Inače, Albino Luciani rođen je 1912. na sjeveru Italije u radničkoj vrlo skromnoj obitelji.