Kardinal José Francisco Robles Ortega iz Guadalajare u Meksiku progovorio je o navodnom euharistijskom čudu objavljenom na društvenim mrežama, koje se navodno dogodilo u župi u njegovoj nadbiskupiji.

Obraćajući se novinarima Robles je rekao kako je slučaj “vrlo ozbiljan, jer se radi o najvećem sakramentu naše vjere, gdje smo sigurni u stvarnu, živu prisutnost Isusa Krista u Euharistiji”.

Vrlo je osjetljivo pitanje kada se neki izvanredni element zabilježi ili učini službenim, a da crkvena vlast ne zna što se dogodilo. Potrebno je da pregleda detalje koji se moraju pregledati kako bi se moglo reći da je to nadnaravan, nevjerojatan čin – čudo”, rekao je.

Kardinal je istaknuo kako “do ovog trenutka nije dobio nikakvu prijavu ni od župnika, ni od svećenika koji je predvodio molitvu, a ni od samih vjernika koji su, navodno, vidjeli čudo”.

Apsolutno mi se nitko nije obratio da mi kaže ‘što se dogodilo i pokaže dokaze koje ima’. Nitko mi se nije obratio,” istaknuo je.

Podsjetimo, video o navodnom euharistijskom čudu snimljen je 22. srpnja u župi “Naše Gospe od Ružarija” u Zapotlaneju, oko 32 milja istočno od Guadalajare.

Videosnimke, objavljene na društvenim mrežama, navodno, prikazuju hostiju, izloženu u monstranci za euharistijsko klanjanje, kako “kuca” kao da je srce.

Autentičnost videosnimki

Otac Carlos Spahn, koji je služio misu i predvodio molitve za euharistijsko klanjanje tijekom koje se dogodilo navodno euharistijsko čudo, 26. srpnja je rekao za ACI Prensi, da je “ono što se vidi na videosnimkama autentično, a to što ga nisu svi prisutni vidjeli pokazuje njegovo božansko porijeklo”.

Spahn je argentinski svećenik, utemeljitelj i poglavar Redovničke obitelji Bezgrešnog Srca i Božanskog milosrđa koji je vodio misije u župi Gospe od Ružarija i tamo je bio samo kratko vrijeme.

Nadbiskup: “Ne smijemo se igrati s vjerom naroda”

Govoreći 31. srpnja, kardinal Robles je upozorio: “Zamislite da netko sastavi mogući čudesni scenarij i onda vlast jednostavno izjavi da je tako, a nakon toga se dokaže da je to podla namještaljka.”

Upozorio je kako je “to vrlo osjetljivo i ozbiljno pitanje”.

Morao bih provesti iscrpnu istragu i utvrditi o čemu se radi,” rekao je nadbiskup i dodao kako “postoje video snimci za toliko mnogo stvari koje izgledaju stvarne, a nisu.”

“To je vrlo osjetljivo pitanje jer su tu osjećaji i vjera naroda u igri kao i mogućnost da se diskreditira autoritet Crkve,” upozorio je.

Kardinal je, također, istaknuo da “za Crkvu, u svakoj Euharistiji koja se slavi, Isus postaje stvarno i istinski prisutan u posvećenom kruhu i posvećenom vinu, bez obzira na to krvari li, lupa ili ne lupa”.

Čudo je u tome što se ostvaruje živa prisutnost Isusa Krista i naša vjera obično ne treba ta nadnaravna očitovanja,” istaknuo je.