Na Trgu dr. Franje Tuđmana od 5. do 6. kolovoza uspješno je održan 12. Sinjski sajam sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i LAG Cetinske krajine, a kroz projekt Dinara back to life (LIFE18NAT/HR/000847).

Na sajmu je sudjelovalo više od 25 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja koji su predstavili svoje proizvode. Bilo je tu od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka, a predstavljeni su i autohtoni stari zanati, poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, vrtnog alata i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način te kolekcionarske zbirke.

Sajam je otvorio gradonačelnik Sinja Miro Bulj, a sve posjetitelje i sudionike Sajma blagoslovio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. 

U zabavnom dijelu programa nastupile su poznate Sinjske mažoretkinje koje svojim nastupima, koreografijom i pojavom uveličaju svaku manifestaciju na kojoj sudjeluju. Posjetitelji sajma imali su prigodu popratiti nastupe vjernih čuvara tradicije i običaja kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. To su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Vrilo – Obrovac Sinjski, URIG iz Otoka, KUD Krenica – Gala, KUD Cetina, KUD Glavice i KUD Dicmo, koji su nastupali s tradicionalnom rerom, sinjskim kolom i završnim vrličkim kolom iz opere Ero s onoga svijeta.

Bio je tu i Goran Mikas koji je prezentirao napjeve i glazbene instrumente Poljica te gostujuća kulturno umjetnička društva, poput pjevačke skupine “Krčevljani” Vitez (BIH), HKUD sv. Ante Humac – Ljubuški (BIH), KUD-a “Ilinden” iz Demir Hisara (Sjeverna Makedonija), koji su domaćine i njihove goste upoznali s tradicijom i običajima svoga kraja. Završne večeri sajma nastupio je i sastav Ljuta kuća koji je u svom country stilu prigodno podigao atmosferu. 

Posjetitelji su sudjelovali i u zanimljivim edukativnim radionicama. Tako su imali priliku upoznati se s tradicijskim lončarstvom ručnog kola iz Potravlja kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Na sajmu se moglo sudjelovati i u prezentaciji zaboravljene vještine izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i tkalačkog umijeća i pletenja košara od šiblja, u radionici Ljilje Vojković.

Posjetitelji su se i sami okušali u izradi i tako iskoristili dragocjenu priliku približavanja i povezivanja s običajima cetinskoga kraja, njegovim autohtonim proizvodima, tradicijskim zanatima i vještinama poput gradnje suhozida s članovima Udruge Gaius Laberius iz Garduna, prvacima umijeća gradnje suhozida, koje redovito organizira Udruga Dragodid.

Tu je bila i radionica obrade vune koju su prezentirati članovi KUD-a Cetina. Ove godine, na opće oduševljenje svih polaznika, na sajmu su bile i tri nove radionice: izrada i ukrašavanje medenjaka po tradicionalnoj sinjskoj recepturi koju je vodila Ankica Župić,  radionica Art & wine Ane Poljak uz izvrsne likovne radove i vino OPG-a Mažurin, zatim radionica flicanja vune koju su prezentirale Jasna i Domina Bilač, članice udruge Lipota tradicije. Na sajmu je bila upriličena i izložba učeničkih radova Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“ kao i polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“.

Posjetitelji sajma mogli su besplatno sudjelovati u svim radionicama i degustirati gastronomske poslastice: sinjske uštipke koje su pripremali članovi Udruge Stari zanati kao i sinjske medenjake koje je pripremila Ankica Župić po izvornoj sinjskoj recepturi.  

Program 12. Sinjskog sajma sela, vodio je prof. Branimir Romac.

Organizator, Turistička zajednica Grada Sinja, zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji ovog sajma, a posebno: Gradu Sinju i LAG Cetinske krajine – Dinara back to life (LIFE18NAT/HR/000847), Viteškom alkarskom društvu, Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, djelatnicima Čistoće Cetinske krajine, KUS-Sinj, Sinjskim mažoretkinjama, udruzi Srma, izlagačima, Kulturno umjetničkim društvima, Kamičak d.d., Sinjskim bobijima, MUP PP Sinj, HEP – Sinj, Elektro Bekan,  Branki Marinović i Maji Kovačević.

Hvala Vam na posjeti i vidimo se sljedeće godine, na 13. Sinjskom sajmu sela, poručili su.