“Godinama šaljemo poruku da više neće biti “Oluja” i danas to ponovo činimo,” rekao je sinoć srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i poručio kako nema bosanskih Srba, hrvatskih Srba, već samo Srba. 

Samo nas pustite da živimo s našim jadom, bolom i čemerom i ništa više od vas ne očekujemo. Pretekli smo mi Srbi, naživeli i Jasenovac i “Oluju”, a najvažnije od svega je da smo ponovo ustali. Neka je slava mučenicima iz “Oluje”, neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija,” rekao je Vučić u svom govoru sinoć pred prepunim Trgom slobode u Novom Sadu na Centralnoj manifestaciji održanoj povodom Dana sjećanja na “prognane i stradale u, kako su nazvali, “zločinačkoj akciji “Oluja”.

Vučić je podsjetio okupljenu masu kako godinama “u Srbiji nije bilo svjedoka o zločinima počinjenim nad našim narodom”, dodavši zanimljivu rečenicu:”vlastitom smo narodu nametnuli osećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sjećanja na srpsko stradanje”.

Radili smo to gotovo čitavo punoljetstvo, 18 godina i nije nam bilo bolje od toga. Natovarili smo vlastitom narodu vječni osjećaj krivice, ooravdali smo svaki zločin.

Čak su nam i mijenjali ime, nazivali nas “hrvatskim Srbima”, “bosanskim Srbima”, “kosovskim Srbima”, a mi smo samo Srbi i razlike među nama nema. To što živimo u različitim državama, ne znači da pripadamo različitim narodima,” poručio je Vučić.

Reći ću danas da je to vrijeme završeno i da nema više ćutanja, najsvetija je obaveza od koje nećemo odustati,” dodao je Vučić.

Danas smo ovdje da pokažemo da Srbija više nije šaka zobi i da nema namjeru da savija glavu i da im potvrdimo da zabranjeni grad “Jasenovac” i “Oluja”, nisu mit, već činjenice s kojima živimo,” poručio je Vučić.

Na skupu je bilo zanimljivih izjava poput Vučićeve: “Mi ćemo uvijek prihvatiti i pokajati se za zločine koje su neki učinili u naše ime, ali nikada više nećemo da šutimo i da se stidimo zločina koji je učinjen protiv našeg naroda.

Patrijarh srpski rekao je kako Srbi ne zaboravljaju “žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, i ostale užase..”.

Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem,” nabrojao je patrijarh srpski i dodao:

Da praštamo moramo ,ali da zaboravimo nećemo, ne smijemo i ne možemo.”

Bio je tu i Milorad Dodik koji je izjavio:”Nas su pobili Hrvati, otimovali su nam imovinu.”

Dodao je: “Deveti put kažemo da nam se neće ponoviti, ali nam se ponovilo. Srbi su prognani, “Oluja” je pogrom, zločin, genocid, etničko čišćenje.”

Sve u svemu Srbi su poslali poruke o svom načinu gledanja na Domovinski rat u kojem su očito, gledano njihovim očima, Srbi žrtve, umjesto agresori koji su razorili Hrvatsku, ubijali, mučili, klali, zatvarali, silovali u državi u kojoj su kao manjina živjeli.

Poruke koje su poslane iz Srbije svakako postavljaju pitanje je li u redu da upravo srpska manjina bude dio hrvatske Vlade, a djevojčica iz srpske kolone, Anja Šimpraga, koja ne krije da dijeli mišljenje izrečeno sinoć u Novom Sadu, potpredsjednica hrvatske Vlade.