Upitan postoji li bojazan da će ga hrvatske vlasti izručiti Srbiji, Kajkić je rekao kako “ne bi trebao strahovati, no kod ove garniture, tj. koalicije, koja je trenutno kod nas na vlasti sve je moguće!”

Visoki sud u Sremskoj Mitrovici (Republika Srbija), po zahtjevu BIA-e (Bezbednosno-informativne agencije), raspisao je međunarodnu potragu za Nikolom Kajkićem.

Prethodno, potvrđena je optužnica protiv Nikole Kajkića protiv kojega spomenuti sud vodi kazneni postupak za špijunažu i organiziranje mreže suradnika u Srbiji, a u kontekstu otkrivanju počinitelja ratnog zločina u Hrvatskoj tijekom 1991. i 1992. godine.

Razgovor s portalom Vinkulja.hr

Nikola Kajkić o ovoj temi porazgovarao je s novinarom portala vinkulja.hr, a koji prenosimo u cijelosti.

Iznenađen sam ovim postupkom srbijanskih vlasti, jer je potjernicu međunarodnog karaktera, pravno gledano, nemoguće izdati bez pravomoćne sudske presude. Začuđen sam ovim njihovim potezom, a još više sam začuđen nezainteresiranošću hrvatskih vlasti s obzirom na to da sam radio na predmetu koji se odnosi na najveći zločin u Domovinskom ratu. Podsjećam, riječ je o masovnoj egzekuciji ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari 20. i 21. studenog 1991. godine“, ispričao je za portal vinkulja.hr Nikola Kajkić kojega su srbijanske vlasti 9. studenog 2018. godine uhitile na Graničnom prijelazu Batrovci pri izlasku iz Srbije, zajedno sa Zoricom Gregurić, u to vrijeme predsjednicom Koordinacije braniteljskih udruga.

Kajkić je prema vlastitom navodu nakon uhićenja bio je podvrgnut ispitivanju i zlostavljanju. Pušten je nakon šest sati. No, srbijanske vlasti sve su to negirale.

Tako je. Prema njihovim tvrdnjama, a nakon što je naše Ministarstvo vanjskih poslova poslalo u Srbiju prosvjednu notu, oni su se izjasnili da nije bilo ni uhićenja, a kamoli zlostavljanja. A onda su, nakon nekog vremena podignuli optužnicu, a na temelju nje i ovu potragu“.

Postavljanje u novonastalim situacijama

Sinoć, po dobivenim saznanjima o potrazi Srbije za mnom, poslao sam upite našim ministarstvima vanjskih i unutarnjih poslova te pravosuđa u kojima sam tražio da mi se pisano očituju i daju upute o tome kako da se ubuduće ponašam, odnosno smijem li putovati bilo kamo izvan Republike Hrvatske ili mi to nije preporučljivo“.

Kako piše vinkulja.hr, srbijanske vlasti tvrde da je Kajkić u Srbiji imao formiranu suradničku mrežu za prikupljanje obavještajnih informacija, za vrbovanje osoba s prostora Republike Srbije za suradnju s hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije “koja bi bila zloupotrebljena u vanjskopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije”.

To su obične gluposti. U Srbiji sam imao kontakt s jednom jedinom osobom, to je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo. Toga dana kad sam uhićen vraćao sam se s beogradskog sastanka s njom i francuskom novinarkom Florence Hartmann. Uglavnom, odbijam bilo kakve optužbe za špijunažu, a u Srbiju ne idem ni pod razno. Nikad više u životu!“, nastavio je Kajkić.

Postoji li strah od izručenja, ukoliko srbijanske vlasti to zatraže od hrvatskih?

Ne bih trebao strahovati, no kod ove garniture, tj. koalicije, koja je trenutno kod nas na vlasti sve je moguće!“, zaključuje Kajkić.