Više zrakoplova u bazi Saky na Krimu dignuto je u zrak, a novi dokazi ukazuju na mogućnost ciljanog napada.

Čini se da je najmanje osam ruskih ratnih zrakoplova oštećeno ili uništeno u nedavnom napadu na zračnu bazu Saky na Krimu, prema nedavno objavljenim satelitskim snimkama, unatoč ruskih tvrdnji kako nijedan nije oštećen, javlja The Guardian.

Kasno u srijedu ukrajinske zračne snage priopćile su kako je najmanje devet ruskih zrakoplova uništeno na zemlji nakon dramatičnih eksplozija u utorak u zračnoj bazi Saky, u kojima je Rusija rekla da je jedan ruski vojni ubijen, 14 ranjeno i deseci obližnjih kuća oštećeni.

Kijev nije javno preuzeo odgovornost za napad, iako se to čini izgledno, dok je savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog sugerirao da su možda umiješani Rusi.

U svom obraćanju u srijedu navečer, Zelenskij se osvrnuo na napad. “U samo jednom danu okupatori su izgubili 10 borbenih zrakoplova: devet na Krimu i još jedan u smjeru Zaporožja,” rekao je. “Okupatori, također, trpe nove gubitke oklopne tehnike, skladišta sa streljivom i logističkih puteva.”

Šteta nakon raketnih i topničkih napada ruskih snaga

Dok Ukrajina optužuje Rusiju za granatiranje blizu nuklearne elektrane, u kojem je ubijeno 13 civila, Rusija nastoji umanjiti značaj napada u zračnoj bazi Saky, negirajući da je bilo koja letjelica oštećena u eksplozijama i priznajući samo da je “nešto zrakoplovnog streljiva detoniralo” u skladištu u postrojenju.

Međutim, čini se da nedavno objavljene satelitske fotografije pokazuju više borbenih zrakoplova u vojnoj bazi u Novofedorivki dignutih u zrak s novim dokazima koji ukazuju na mogućnost ciljanog napada.

Slike američkog laboratorija Planet Labs pokazuju velika područja spaljene zemlje i oštećenja na pisti uz pougljenjene ostatke vojnih zrakoplova.

Slike koje je snimio privatni satelitski operater oko 8 ujutro 9. kolovoza, otprilike četiri sata prije napada, i oko 16:40 10. kolovoza, pokazuju da je najmanje osam zrakoplova koji su bili na pisti, oštećeno ili uništeno.