Vikend se bliži, pa ako ste u potrazi za pravim festivalskim osvježenjem u moru događanja ove sezone, nemate se što misliti – svi putovi vode u Sinj! I to u najstroži centar, u samo srce viteškoga grada, na predivnu tvrđavu Kamičak, jedan od njegovih upečatljivih simbola.

U Sinju će se 26. i 27. kolovoza održati četvrto izdanje world music festivala Kamičak Etno, koji je u svega nekoliko godina održavanja stekao velike simpatije publike i prometnuo se u omiljeni mali festival izvan udarne, ”špice” sezone. Zasluge za to svakako idu i jako zanimljivom međunarodnom lineup-u, pa su tako na festivalu dosad gostovala renomirana imena domaće etno scene, poput Veje i Cinkuša, ali i brojni glazbenici iz regije – Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Mađarske ali i iz Poljske, čak i daleke Argentine. 

Ovogodišnje izdanje otvara nastup zadarskih ”Figa”, a njih čak 19 obećalo je izvrsnu zabavu za sve i dobro uvježban repertoar. Nakon Figa, na Kamičak stižu bišćanski Francuzi – Jall Aux Yeux, momci iz Bihaća koji sviraju autorske pjesme na francuskom. Iza njih je svježe objavljen album u izdanju Croatia Recordsa i nekoliko sjajnih suradnji – sa Sašom Antićem, Anom Opačak, Johnom iz M.O.R.T.-a, a njihov francuski zasigurno će doprinijeti čaroliji ugođaja pod zvjezdanim sinjskim nebom. Prvu večer festivala zatvaraju vrhunski glazbenici iz EJO – Ethno Jazz Orchestra iz Srbije, koji su lani objavili prvi album i oduševili publiku i kritiku. Subota, drugi dan festivala, započet će ekskluzivnim duetom Vladimira Lenharta (iz Lenhart Tapesa) i Mirjane Raić (članice poznatog sastava Rodjenice) koji će spojiti nespojivo – miksetu, semplovanje i a capella tradicijske napjeve s područja Balkana. Vrlo uzbudljiva kombinacija koju vrijedi čuti uživo. Boje domaće etno scene branit će Zoran Majstorović koji će u formi kvarteta publici predstaviti svoj album Musical Migrations, a spektakl za kraj obećava ukrajinski sastav Hudaki Village Band koji u Sinj stižu u okviru svoje europske turneje, i to im je prvo gostovanje u Hrvatskoj ikad! 

Osim izvrsnog glazbenog dijela, organizatori su se pobrinuli i za popratni program – pa tako festival započinje Art&Beer radionicom koju sponzorira prva Sinjska pivovara craft pivom ”Edek”, a uz lokalno pivo polaznici će slikat i lokalni motiv. S obzirom da i ove godine festival podržava projekt Dinara back to LIFE, čiji je nositelj udruga BIOM, a LAG ”Cetinske krajine” projektni partner – polaznici Art&Beer radionice slikat će temu koja ukazuje na važnost Dinare i zaštite životinjskog i biljnog svijeta najviše hrvatske planine. U subotu će se u jutarnjem terminu održati i radionica pjevanja pod vodstvom glazbenice i zborovoditeljice Marte Kolege, a polaznici će s voditeljicom učiti pjevati dvije tradicijske pjesme – iz Galicije (Španjolske) i istočne Srbije. Oba dana festivala, s početkom od 18 sati, održat će se sajam lokalnih proizvoda na kojem će se promovirati i svoje proizvode prodavati lokalni OPG-ovi, a naći će se za svakoga ponešto – od meda i medenjaka, uštipaka, do nakita, drvenih rukotvorina, proizvoda od smilja itd. 

Ulaz na festival je besplatan, a iz organizacije festivala posebno zahvaljuju svim partnerima, donatorima i sponzorima koji su omogućili da festival ostane besplatan i dostupan svima .

Mi smo jako zahvalni svima koji su prepoznali naš trud i rad, u prvom redu Grad Sinj, potom projekt Dinara back to LIFE, Turistička zajednica grada Sinja, Hotel Alkar koji nam sponzorira smještaj, vinarija Mažurin i brojni drugi koji su doprinijeli na različite načine, doista osjećamo da ovaj festival ima ogromnu podršku i da se ljudi jako vesele sudjelovati na bilo koji način i podržati nas na koji god je način moguće. Pogotovo nam je drago kad tako lijepu atmosferu zajedništva i podrške osjete naši gosti, glazbenici sa svih strana svijeta, koji onda tako lijepu sliku našeg grada nose dalje u svijet, to je prava nagrada za naš trud,” poručuju iz Turističke zajednice Grada Sinja.