Ponekad je problem povratka venske krvi iz nogu prema srcu takav da izazove stvaranje varikoziteta, odnosno proširenih vena. Dobra vijest je što ih možete ukloniti. U uklanjanju istih koriste se moderne tehnike koje su svakim danom sve učinkovitije.

Imate ispupčene proširene vene na nogama koje ne želite više gledati i stvaraju vam nelagodu? Ne brinite jer ne morati više živjeti s njima.

Što su varikozne vene?

Varikozne vene su ispupčene, vijugave i često bezbojne vene koje se nalaze pretežito na nogama. One su ogranci drugih vena koje se nalaze u dubini vaših nogu. Do pojave varikoznih (proširenih) vena dolazi kada zalisci koji se nalaze u njima prestanu obavljati svoju funkciju, što dovodi do povrata krvi prema stopalima. Zalisci u venama služe kako bi potpomagali cirkulaciji venske krvi prema srcu. Kada dođe do oštećenja, slabosti ili drugih problema sa zaliscima, povrat venske krvi ili refluks dovodi do rastezanja i vijugavosti površinskih vena. Površinske vene počinju funkcionirati kao rezervoar „viška“ venske krvi što dovodi do povećanog tlaka u venama nogu i posljedičnih simptoma. Pravovremena dijagnostika i adekvatna terapija može pomoći da ponovno uspostavite normalnu cirkulaciju i riješite se neugodnih simptoma.

Simptomi proširenih vena

Kada razmišljaju o proširenim venama, većina prvo pomisli na njihov izgled. Iako su ove nefunkcionalne vene sasvim sigurno  kozmetički problem, one su i čest uzrok drugih tegoba. Mnogi žive s ovim simptomima godinama pripisujući ih drugim medicinskim stanjima, starenju ili tjelesnoj težini. Ovdje su neki od simptoma do kojih mogu dovesti proširene vene:

 • Bolne noge
 • Osjećaj težine u nogama
 • Osjećaj gnječenja u nogama
 • Pečenje u nogama
 • Svrbež
 • Grčevi u nogama
 • Umor u nogama
 • Nemirne noge
 • Osjećaj zatezanja kože nogu
 • Oticanje potkoljenica i gležnjeva

Ovi simptomi su samo, kako se često zna reći, „vrh sante leda“. Ako se ne tretiraju proširene vene mogu dovesti do ozbiljnih problema poput tromboze dubokih vena, promjene boje kože, zadebljanja kože i rana na nogama.

Glavni uzroci proširenih vena

Postoje određene okolnosti koje povećavaju rizik od proširenih vena uključujući:

 • Genetiku: ako su vaši roditelji ili djedovi ili bake imali proširene vene i kod vas je veća vjerojatnost
 • Hormonalne promjene
 • Starenje
 • Trudnoća, osobito višeplodne trudnoće
 • Dugotrajno sjedenje, odnosno sjedilački način života
 • Prekomjerna tjelesna težina
 • Pušenje
 • Dijabetes
 • Povišeni krvni tlak
 • Visoki kolesterol
 • Poremećaji u zgrušavanju krvi
 • Ranije traume u području nogu
 • Venska hipertenzija

Kako se riješiti proširenih vena?

Kako biste riješili problem proširenih vena prvi korak je pregled kod liječnika koji se bavi  proširenim venama te ultrazvučni (UZV) pregled venske cirkulacije nogu. Liječnik će, ako je  potrebno, predložiti uklanjanje proširenih vena, kako bi se vratio prijašnji izgled nogu, odnosno izbjegle kasnije kronične komplikacije (rane, tromboza, promjene na koži). Uklanjaju se (liječe) samo “površinske” vene koje odvode oko 10 posto krvi, dok “duboki” venski sustav odvodi 90 posto venske krvi. Liječe se samo one vene koje su “oboljele”, odnosno proširene vene, tako da njihovo uklanjanje ne stvara nikakav rizik, nego doprinosi boljoj cirkulaciji kroz venski sustav.

Glavni načini tretmana proširenih vena

Mr.sc. Gorislav Erceg, dr.med.spec. radiologije, Pročelnik Odjela radiologije Poliklinike Medikol predstavio nam je načine tretmana proširenih vena.

Skleroterapija (tretman pjenom) je postupak kod kojeg injiciramo sklerozirajuće sredstvo finom iglom, na više mjesta u području proširene vene. Tretirana vena se sužava, pretvara u vezivno tkivo i nestaje. Tretman je brz, nisu potrebni posebni uvjeti u smislu operacijske sale, nije potrebna opća ni lokalna anestezija. Nakon tretmana može se nastaviti s uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Najčešće su potrebna dva do četiri tretmana za uspješan terapijski rezultat. Skleroterapija je vrlo efikasna metoda liječenja proširenih vena do 6 mm veličine, dok je za vene većeg promjera metoda izbora termička ablacija. Rizik recidiva je oko 25 posto,  tijekom pet godina nakon tretmana.

Skleroterapija (tretman pjenom)

https://medikol.hr/laserski-centar-za-prosirene-vene/?utm_source=cronika.hr&utm_medium=pr&utm_campaign=kolovoz-vene-cronika&utm_id=prosirene-vene

Drugi oblik je kirurško liječenje. To je postupak tijekom kojeg vaskularni kirurg uklanja proširenu venu iz njenog ležišta, Tehnika je stara oko 100 godina. Osim za proširene vene promjera većeg od 20 mm, kirurški tretman ne bi trebalo prakticirati, a za postupak je potrebna opća anestezija. Postoperativno se mogu pojaviti bolnost i hematomi, oporavak je duži, uz primjenu kompresivnih čarapa ili zavoja. U slučaju recidiva proširenih vena, teško ih je ponovno tretirati.

Preporučuje se i termička ablacija (Laser i Radiofrekvencija) – postupak kojim se vena tretira zagrijavanjem laserskom ili radiofrekventnom sondom koja se kroz sitni ubod uvodi u unutrašnjost vene. Vena se pretvori u ožiljak i polako nestaje. Termalne metode su danas metoda izbora za tretman safenoznih vena. Izuzetno su efikasne, uz manje recidiva i komplikacija. Oporavak je unutar 24 sata. Nema potrebe za nošenjem kompresivnih zavoja niti elastičnih čarapa. Za njega je potrebna lokalna anestezija, kaže doktor Gorislav Erceg, napominjući kako se svi navedeni tretmani uspješno obavljaju u Poliklinici Medikol.

https://medikol.hr/radiologija/?utm_source=cronika.hr&utm_medium=pr&utm_campaign=kolovoz-vene-cronika&utm_id=prosirene-vene

https://medikol.hr/laserski-centar-za-prosirene-vene/?utm_source=cronika.hr&utm_medium=pr&utm_campaign=kolovoz-vene-cronika&utm_id=prosirene-vene

Za više informacija ili rezervaciju termina nazovite polikliniku Medikol na 072 12 12 12 ili se javite mailom na info@medikol.hr ili  kirurgija@medikol.hr

IZVOR: Poliklinika Medikol