Tsai Ing-wen, predsjednica Tajvana, poručila je da njezina vlada i vojska “pomno prate” kineske vježbe i pozvala međunarodnu zajednicu na potporu.

Tsai Ing-wen je na Twitteru objavila kako su tajvanske oružane snage “pojačale” svoju spremnost dok Peking izvodi vojne vježbe u blizini otoka. Navela je i da su u slučaju potrebe spremni odgovoriti.

Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne sigurnosne situacije,” napisala je predsjednica Tajvana na Twitteru.

Peking prekida dijalog sa SAD-om o klimatskim promjenama kao odgovor na posjet Pelosi

Kina je objavila da prekida dijalog sa SAD-om u brojnim područjima kao odgovor na posjet Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Peking je priopćio kako će prekinuti suradnju SAD-a i Kine o klimatskim promjenama, vojnim pitanjima i borbi protiv droge.

Prekid suradnje na ovim područjima došao je ranije danas nakon izvješća da Kina sankcionira Pelosi zbog njezina posjeta otoku, što opisuju kao “gaženje politike Kine i prijetnju miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca”.

Nenajavljeni posjet Pelosi otoku razbjesnio je Kinu, potaknuvši vojne vježbe u blizini Tajvana.