Prema informacijama koje je dao japanski ministar obrane, pet balističkih projektila koje je ispalila Kina palo je u japansku isključivu gospodarsku zonu (EEZ).

Nobuo Kishi tvrdi kako je to prvi put da se dogodio takav incident, a Japan je uložio “prosvjed” diplomatskim putem.


Isključivi gospodarski pojas je područje mora u kojem obalna država polaže suverena prava na obavljanje gospodarskih aktivnosti, kao što su istraživanje prirodnih resursa, znanstveno istraživanje mora ili zaštita okoliša.

Ranije danas, Tajvan je izvijestio da je Kina lansirala 11 balističkih projektila Dongfeng u vode u blizini sjeverne, južne i istočne obale Tajvana.

Lansiranje balističkih projektila dolazi u sklopu kineskih vojnih vježbi oko otoka, koje su pojačale napetosti između Tajvana i Kine.

Kina je rekla da su njezine vojne vježbe u tijeku u šest zona koje okružuju otok.
Vježbe su potaknute posjetom predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu ranije ovog tjedna.

Zrakoplovi izbjegavaju područje kineskih vojnih vježbi

Letovi hongkonškog Cathay Pacific Airwaysa izbjegavaju određene zone zračnog prostora oko Tajvana, priopćio je zračni prijevoznik. Kao rezultat toga, to može dovesti do duljeg vremena letenja za neke letove, dodaje se.

Najmanje 40 letova za i iz Tajvana već je otkazano, prema China Timesu. Kina je naredila brodovima i zrakoplovima da izbjegavaju područje vojnih vježbi.

Reakcija Tajvana i SAD-a

Vježbe koje bi trebale trajati do nedjelje i uključuju raketne napade na ciljeve u morima sjeverno i južno od otoka te u kojima sudjeluju kineski vojnici iz mornarice, zračnih snaga, raketnih snaga, snaga strateške potpore i snaga logističke potpore pod Zapovjedništvom istočnog ratišta, osudio je Tajvan navodeći kako prijete nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Tajvan je svoju vojsku stavio u pripravnost i organizirao vježbe civilne zaštite.
Njegove zračne snage, mornarica i oružane snage od 165.000 pripadnika samo su djelić veličine kineskih, no ojačane su visokotehnološkim oružjem i sustavima za rano upozoravanje koji imaju za cilj da kinesku invaziju otežaju što je više moguće.

Iako SAD nije rekao da će intervenirati, u tom podruju ima baze i napredno raspoređena sredstva. Naime, brojna američka pomorska i druga vojna sredstva trenutno su raspoređena u područjima u blizini Tajvana, uključujući nosač zrakoplova USS Ronald Reagan i njegovu borbenu skupinu.

Američki zakon zahtijeva od vlade da tretira prijetnje Tajvanu, uključujući blokade, kao stvari od “velike zabrinutosti”. Washington je sveobuhvatno odbacio tvrdnje Kine da je Tajvanski tjesnac suvereni kineski teritorij i zadržava pravo plovidbe pokraj kineskih predstraža u Južnom kineskom moru, unatoč kineskim prosvjedima.