Osobe starije od 60 godina koje puno vremena provode sjedeći i gledajući televiziju izložene su povećanom riziku od razvoja demencije, pokazalo je novo istraživanje, no rizik se smanjuje ako obavljaju “manje pasivnu” aktivnost dok sjede.

Korištenje računala ili čitanje, što uključuje “relativno veću intelektualnu stimulaciju”, može ublažiti negativne učinke sjedenja, otkriva studija.

Studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Južne Kalifornije (USC) i Sveučilišta Arizona, pokazala je da veza između sjedilačkog ponašanja i demencije postoji, čak i ako su sudionici bili fizički aktivni.

No, vrsta aktivnosti tijekom sjedenja ključna je pri procjeni potencijalnog učinka na mozak.

Važno je ono što radimo dok sjedimo,” rekao je autor studije David Raichlen, profesor bioloških znanosti i antropologije na USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences.

Nije vrijeme sjedenja, samo po sebi, već vrsta sjedilačke aktivnosti koja se obavlja tijekom sjedenja ono što utječe na rizik od demencije,” rekao je i dodao:

Znamo iz prošlih studija da gledanje televizije uključuje niske razine mišićne aktivnosti i potrošnje energije u usporedbi s korištenjem računala ili čitanjem. I dok su istraživanja pokazala da je neprekinuto sjedenje kroz duga razdoblja povezano sa smanjenim protokom krvi u mozgu, relativno veća intelektualna stimulacija koja se javlja tijekom korištenja računala može neutralizirati negativne učinke sjedenja.”

Veza između sjedilačke aktivnosti i demencije

Istraživači su koristili podatke koje su sami prijavili iz britanske Biobanke, medicinske baze podataka s više od 500.000 ljudi, u pokušaju da utvrde veze između sjedilačke aktivnosti i demencije kod starijih ljudi.

Više od 145.000 sudionika u dobi od 60 ili više godina zamoljeno je da ispune upitnike o svom ponašanju između 2006. i 2010. godine.

Nitko od njih nije imao dijagnozu na početku studije. Ali, nakon praćenja u prosjeku 12 godina kasnije, pronađeno je više od 3.500 slučajeva demencije.

Istraživači su uzeli u obzir demografske podatke uključujući spol, rasu i etničku pripadnost te posao, zajedno s izborom stila života koji se odnosi na tjelovježbu, pušenje, konzumaciju alkohola, druženje i spavanje.

Rezultati su bili nepromijenjeni kod ljudi koji su bili visoko fizički aktivni.

Demencija i tjelesna aktivnost

“Iako znamo da je tjelesna aktivnost dobra za zdravlje našeg mozga, mnogi od nas misle da se, ako smo fizički aktivniji tijekom dana, možemo suprotstaviti negativnim učincima vremena provedenog u sjedećem položaju,” rekao je autor studije, Gene Alexander, profesor psihologije i Instituta za mozak Evelyn F. McKnight na Sveučilištu Arizona.

Naša otkrića upućuju na to da su utjecaji sjedenja na mozak tijekom slobodnih aktivnosti zapravo odvojeni od toga koliko smo fizički aktivni i da bi veća mentalna aktivnost, kao što je korištenje računala, mogla biti ključni način za suzbijanje povećanog rizika od demencije povezane s više pasivnog sjedilačkog ponašanja, poput gledanja televizije,” zaključio je.