Slijepa Laura Bradley pretvorila se iz plašljive žene u hrabru do te mjere da je čak u dobrotvorne svrhe skočila padobranom. A, sve zahvaljujući svom psu Autumnu koji joj je dao samopouzdanje.

Zbog sljepoće je Laura Bradley bila previše uplašena da bi napustila svoj dom, sve dok nije stigao pas vodič pun ljubavi i pomogao joj da izađe i uživa u životu.

Imati Autumn, križanca labradora i zlatnog retrivera, promijenilo je Laurin život, podigavši joj samopouzdanje dovoljno da iskusi večernje izlaske s prijateljima, putuje, pa čak i skoči padobranom!

Autumn je moje sve. Ona je moj produžetak, moja žila kucavica i razlog zbog kojeg mogu živjeti sretan i ispunjen život,” ispričala je 41-godišnja Laura za The Mirror.

Mi smo partnerice. Znamo što druga misli, a ona je puno više od psa i ljubimca – ona je dio mene. Ne mogu zamisliti život bez nje. Autumn je tako sretan pas, vrlo nježan i ništa je ne uznemirava. Naša je veza jedinstvena, jer svaki put kad izađemo iz kuće ona me čuva,” rekla je Laura.

Laura je oslijepila sa samo 25 godina

Njezin život prije Autumn, koja je došla iz dobrotvorne organizacije Guide Dogs, nije bio nimalo lak. Rođena je s genetskim oboljenjem zvanim retinitis pigmentosa, koje uzrokuje gubitak vida.

Nakon što joj je postavljena dijagnoza u dobi od šest mjeseci, Laurin vid se postupno pogoršavao sve dok nije potpuno oslijepila sa samo 25 godina.

Bilo je teško pomiriti se s tim,” prisjeća se Laura. “Do tog sam trenutka mogla normalno živjeti školovati se i raditi u tvornici. Ali, nakon što sam potpuno oslijepila morala sam odustati od posla iz sigurnosnih razloga i prvi put u životu dobila sam financijsku pomoć.

Laurino samopouzdanje bilo je na najnižoj razini.

Izgovarala sam se da ne izlađem iz kuće, postala sam pomalo kao vuk samotnjak jer je bilo tako zastrašujuće izlaziti sama. Kad bih to učinila, od straha bih se tresla. To je bila najniža točka u mom životu,” priča Laura i dodaje kako je krajem te godine na TV programu bila reportaža o psima vodičima i odlučila se prijaviti za jednog.

Znala sam da ne mogu ovako nastaviti,” priznaje ona, “Trebalo mi je više podrške ako sam htjela živjeti boljim životom.”

Ulazak Autumn u Laurin život

Laura je kontaktirala Guide Dogs i započela proces prijave, podvrgnuvši se brojnim procjenama i pridruživši se listi čekanja. Odrasla je uz pse u svojoj obitelji, ali nikada nije bila vlasnik. “Znala sam da bih volila i cijenila psa vodiča ako bih imala dovoljno sreće da ga dobijem, ali nisam mogao zamisliti da ćemo stvoriti ovako nevjerojatnu, jedinstvenu vezu.

Ubrzo je Laura spojena s Autumn. Provele su vrijeme upoznajući se, a zajedno su prošle intenzivnu obuku u kojoj je naučila kako da je vodi pas i koje naredbe dati. Tada je došlo vrijeme da Autumn dođe živjeti s njom u njezinu domu u Blantyreu u Južnom Lanarkshiru.

Tu prvu večer sjedila sam na podu i mazila je. Dok je njezina glava bila u mom krilu naprosto nisam mogla vjerovati da je moja. Osjećala sam se tako sretnom,” prisjetila se Laura.

Autumn mi je promijenila život. Putuje javnim prijevozom samnom na posao, leti sa mnom u Birmingham i London, leži ispod stola dok ja jedem i pijem s prijateljima i obitelji. Ispunjava me samopouzdanjem i s njom uz sebe vjerujem da mogu sve,” kaže Laura i dodaje:

Čak sam skočila s padobranom otkako sam je dobila, kada sam sudjelovala u prikupljanju srestava kako bi drugi ljudi s oštećenjem vida mogli imati koristi od psa vodiča. Bez Autumn nikada ne bih imala dovoljno samopouzdanja da to učinim.”