Druga faza EU projekta Zaželi, punog naziva “Život kakav želim, zaželim Vladislavci” za korisnike i geronto domaćice priveo se kraju, no načelnik Općine Vladislavci kaže kako korisnici već pitaju kada će dobiti svoje geronto domaćice.

Općina Vladislavci na čelu s mladim načelnikom Marjanom Tomasom u vrhu je s povlačenjem sredstava iz EU fondova, a projekti za koje se javljaju na natječaje pomno su isplanirani. Naime, cilj načenika Tomasa je poboljšati infrastrukturu, pružiti što više sadržaja svojoj općini, zadržati mlade stanovnike, ali i privući nove, no pri tom ne zaboraviti ni na one starije kojima je potrebna pomoć, kao ni na zapošljavanje, posebice onih koji su teže zapošljivi.

Jedan od takvih projekata u kojima se godinu dana 30 geronto domaćica brinulo o starijim osobama i osobama s invaliditetom priveo se upravo kraju. S načelnikom Marjanom Tomasom “bacili” smo pogled unatrag godinu dana provođenja projekta, ali i u budućnost projekta Zaželi.

Projekt “Život kakav želim, zaželim Vladislavci” privodite kraju, a geronto domaćice i korisnici pozdravili su se do sljedećeg projekta. Jeste li zadovoljni?

I što ste im rekli?

Ohrabrujuću vijest. Uskoro kreće nastavak projekta, 3. faza, ali samo na 6 mjeseci. U tom projektu neće biti zaposlene geronto domaćice koje su radile na projektu “Život kakav želim, zaželim Vladislavci”, već one koje su su radile na prvoj fazi i bile godinu dana na čekanju. Ove žene su se sada prijavile na Zavod za zapošljavanje i morat će pričekati. Pišemo projekt kako bi se javili na natječaj za projekt koji će biti na duže vrijeme. U njemu smo predvidjeli i neke novine. Učimo iz provođenja projekta, promatramo potrebe, zadovoljstvo i ono što ostaje kao nepokrivena potreba i uvijek nastojimo uvesti poboljšanja. Cilj nam je da svi budu zadovoljni.

Geronto domaćice svakako jesu

Zadovoljne su jer su od početka projekta, od 1. faze imale posao, pa prihode sa Zavoda za zapošljavanje, a svaka je dobila i prekvalifikaciju. Novo zanimanje koje joj je upisano u radnu knjižicu. To je velika stvar jer im je lakše izaći na tržište rada. U ovom projektu neke žene su dobile diplome za cvjećare, a druge za računalne tehničare. Moguće je i da će sada neke od njih iskoristiti to znanje i diplomu i potražiti posao.

Izgubit ćete kandidatkinje za geronto domaćice

(Smije se) Nažalost, ima još toliko potreba za zapošljavanje, da se toga ne bojimo.

Utvrdili smo da su geronto domaćice bile zadovoljne. A, što je s korisnicima?

Njihovo zadovoljstvo je, vjerovali ili ne, još veće. Mi smo relativno mala zajednica i uglavnom se svi poznajemo. Ne može se kod nas ništa sakriti, a prigovora od strane korisnika nije bilo. Samo pohvale. Već pitaju kad će dobiti nove geronto domaćice. U općini Vladislavci imamo puno starijih i potrebitih. Ima i osoba s invaliditetom. Svi oni trebaju pomoć, a djeca su se ili odselila ili imaju svoje živote, svoje obitelji i jako puno rade. A, ovim ljudima je pomoć potrebna svaki dan. Naše geronto domaćice su im išle u nabavku namirnica, u ljekarnu, vodile ih liječniku, pomogle u kući i oko kuće. Vladislavci su selo u kojem se svi jako brinemo o okućnicama, pa je to i dalje važno starijim stanovnicima. I tu uskoče naše geronto domaćice kojima nije ništa teško. Ali, iznad svega toga, mogu slobodno reći, nekako je najvažnije društvo koje su pružale tim ljudima. Mnogi od njih su usamljeni i željni popričati s nekim. Popiti kavu. Znati da će im geronto domaćica pokucati na vrata i da imaju vrijeme koje će im posvetiti. Ljudi su danas otuđeni – posao, društvene mreže, televizija, hrpa problema… Zato je važno da se projekt nastavi.