Klima-uređaji i ventilatori znaju biti nepogodni za astmatičare, ali i ostale – nerijetko nas nakon buđenja ispod klima-uređaja ili ventilatora dočekaju ukočenost i bol u leđima

Vjerujemo kako svi za vrijeme ovih visokih temperatura jedva čekaju ući u rashlađenu prostoriju, a velike su šanse da koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu.

Stručnjak Mark Reddick, jedan od autora knjige “Savjetnik za spavanje”, naveo je kako korištenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim riječima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto vrijedi i za korištenje ventilatora dok spavaju.

Alergijski napad i suhe oči

Mnogima ventilator, posebno onaj na stropu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može izazvati alergijski napad i suhe oči“, naveo je.

To se, naravno, odnosi i na korištenje klima-uređaja za vrijeme noći, pa je Reddickov savjet da dobro rashladite prostoriju prije spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Reddick podsjeća da se, osim alergijskih napada i problema sa suhim očima i nosnom sluznicom, mogu javiti i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Naravno, važno je i redovito čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava je suha koža kao posljedica stalne upotrebe klima-uređaja.

Kada taj zrak puše dugo i često, koža se osuši. Losioni i kreme će pomoći, ali ne ako to postane navika za vrijeme cijelog ljeta“, objasnio je.