Uzimanje dodataka vitamina B6 uz tradicionalne metode poput kognitivne bihevioralne terapije moglo bi biti korisno u liječenju depresije i tjeskobe, sugeriraju autori studije.

Prema novom istraživanju pokazalo se da tablete s visokim dozama vitamina B6 smanjuju osjećaje depresije i tjeskobe. Ispitanici koji su se podvrgnuli ispitivanju na Sveučilištu u Readingu nakon mjesec dana uzimanja dodataka prehrani vitamina B6 prijavili su manje tih osjećaja.

Prijašnje studije pokazale su da multivitamini mogu smanjiti razinu stresa, ali malo je njih ispitivalo koji bi točno vitamini mogli biti odgovorni za to.

Poznato je da vitamin B6 potiče tjelesnu proizvodnju GABA (gama-aminomaslačne kiseline), kemikalije koja blokira impulse između živčanih stanica mozga.

Vodeći autor dr. David Field rekao je: “Vitamin B6 pomaže tijelu da proizvede specifični kemijski glasnik koji inhibira impulse u mozgu, a naša studija povezuje ovaj umirujući učinak sa smanjenom tjeskobom među sudionicima”.

Oko 478 ljudi je sudjelovalo u istraživanju, a nasumično su dobili placebo ili vitamin B6 ili B12 u dozama većim od uobičajenih preporuka. B12 je pokazao malu razliku u odnosu na placebo, ali B6 je imao značajan učinak na sudionike i podigao njihovu razinu GABA, pokazalo je istraživanje.

Tuna, slanutak, kao i puno voća i povrća sadrže vitamin B6, no dr. Field tvrdi kako bi suplementacija, vjerojatno, bila neophodna da bi se postigao pozitivan učinak na raspoloženje osobe.

Rekao je da je istraživanje u ranoj fazi – i da su učinci “prilično mali” u usporedbi s lijekovima, ali da se B6 može kombinirati s tradicionalnijim terapijama.

Jedna potencijalna opcija bila bi kombinirati dodatke vitamina B6 s terapijama razgovorom kao što je kognitivno bihevioralna terapija kako bi se pojačao njihov učinak,” rekao je.

Dodao je i kako je još jedna prednost to što “intervencije temeljene na prehrani stvaraju puno manje neugodnih nuspojava od lijekova”.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental.