Twitter je podigao tužbu protiv Elona Muska nakon što je milijarder rekao da se povlači iz ugovora vrijednog 44 milijarde dolara o preuzimanju tvrtke

Predsjednik odbora Twittera, Bret Taylor, tvitao je da je odbor podnio tužbu na sudu Delawarea “kako bi Elon Musk ostao odgovoran za svoje ugovorne obveze”. Tvrtka društvenih medija zatražila je od suda u Delawareu da naloži Musku da dovrši spajanje u iznosu dogovorenih 54,20 dolara po dionici Twittera.

U podnesku na sudu stoji: “Nakon što je organizirao javni spektakl kako bi uključio Twitter u igru, te nakon što je predložio i potom potpisao sporazum o spajanju koji je pogodan za prodavače, Musk očito vjeruje da je on – za razliku od svake druge strane podložne ugovornom pravu Delawarea – slobodan se predomisliti, uništiti tvrtku, poremetiti njezino poslovanje, uništiti dioničku vrijednost i otići.”

Prvostupanjski sud često rješava poslovne sporove između mnogih korporacija koje su ondje registrirane, uključujući i Twitter.

Zašto Musk odustaje od kupnje Twittera?

Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, rekao je prošli tjedan da raskida ugovor jer je kompanija društvenih medija prekršila ugovor ne odgovorivši na zahtjeve za informacijama u vezi s lažnim ili spam računima na platformama, što je temeljno za njezino poslovanje.

Njegovi predstavnici rekli su da Twitter nije uspio pružiti podatke i informacije koje je Musk tražio kako bi mu omogućili da “napravi neovisnu procjenu rasprostranjenosti lažnih ili neželjenih računa” na platformi društvenih medija.

“Twitter je ponekad ignorirao Muskove zahtjeve, ponekad ih je odbijao iz razloga koji su se činili neopravdanim, a ponekad je tvrdio da udovoljava dajući Musku nepotpune ili neupotrebljive informacije,” naveli su u priopćenju.

Prošlog mjeseca Twitter je objavio kako Elonu Musku stavlja na raspolaganje sirove podatake stotina milijuna dnevnih tweetova.

Godinama je tvrtka u regulatornim podnescima tvrdila kako vjeruje da je oko 5% računa na njezinoj platformi lažno.

Je li Musk prevaren?

Musk je, također, tvrdio da je Twitter prekršio ugovor o akviziciji kada je otpustio dva glavna menadžera i otpustio trećinu svog tima za prikupljanje talenata.

Na cijelu priču oko kupovine i odustajanja od kupovine Twittera oglasio se i bivši američki predsjednik Donald Trump napisavši za Muska: “On je još jedan glupi umjetnik, ali neće kupiti Twitter.”

Musk je Trumpu odgovorio na Twitteru: “Ne mrzim tog čovjeka, ali vrijeme je da Trump objesi šešir i otplovi u zalazak sunca.