Predviđena velika vrućina u Ujedinjenom Kraljevstvu sutra će označiti zemlju kao jedno od najtoplijih područja na svijetu. RAF zatvorio pistu jer je vrućina utjecala na asfalt. Dublin najtopliji ikad.

Ben Noll, meteorolog iz SAD-a, kaže da će samo Kalifornija, pustinja Sahara, Francuska, Belgija, Bliski istok, Indija i zapadna Kina biti topliji od Velike Britanije.

Dodaje: “Očekuje se kako će najviše temperature u Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak biti oko 30 C više od globalne prosječne maksimalne temperature. “Drugim riječima, to je vrlo anormalno na globalnoj razini.

Najtopliji dan ikada u Dublinu

Dublin je zabilježio najvišu temperaturu od početka mjerenja, javlja Stephen Murphy, dopisnik Sky Newsa iz Irske. Na meteorološkoj postaji Phoenix Park u glavnom gradu Irske zabilježeno je privremeno očitanje od 32,5C. Ako se potvrdi, oborit će prethodni Dublinski rekord od 31C, izmjeren 2006.

Pista RAF-a Brize Norton u Oxfordshireu se ‘otopila’

RAF je zaustavio letove u i iz svoje najveće zračne baze u Velikoj Britaniji jer se, prema vojnom izvoru, “pista otopila” zbog vrućine, izvijestila je Deborah Haynes, urednica za sigurnost i obranu Sky Newsa.

Odluka o zatvaranju piste u velikoj bazi Brize Norton u Oxfordshireu donesena je jutros.
Provedeni su planovi za izvanredne situacije kako bi se osiguralo da nema utjecaja na vojne operacije, rekao je drugi izvor RAF-a.

Drugi izvor je potvrdio da je pista pogođena vrućinom, ali nije rekao da se fizički otopila.
Piste se mogu smatrati nesigurnima za korištenje kada asfalt postane ljepljiv pod suncem,” objasnio je.