Ipak, ima nešto i dobro od meteorologa – nazire se kraj toplinskog vala!

Toplinski val nastavit će se i danas nakon što su, baš kao i cijelog proteklog tjedna, i preko noći bile visoke temperature. Kako se doznaje, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upalio je žuti meteoalarm – upozorenje na potencijalno opasno vrijeme – za zagrebačku, gospićku i kninsku regiju zbog mogućih visokih temperatura i grmljavinskog vremena.

Narančasti meteoalarm za cijelu obalu

Žuti meteoalarm zbog mogućih visokih temperatura upaljen je i za osječku te karlovačku regiju, dok je za cijelo obalno područje – od Istre do Dubrovnika – upaljen narančasti meteoalarm.

Na sjeverozapadu zemlje, uz granicu sa Slovenijom, moguće su i burne vremenske reakcije, kao što su grmljavine, naleti vjetra, čak i tuča, jer će se sa sjevera spuštati hladna fronta te će hladniji, vlažni zrak upasti na užareni koji se zadržao preko toplih noći, za portal Telegram je ispričala meteorologinja N1 Tea Blažević.

Nazire se kraj toplinskog vala

Sutra bi moglo biti nestabilno u unutrašnjosti i lokalno su mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom uz prolazni olujni vjetar. Jaka bura moguća je na sjeveru Jadrana, dok će Dalmacija biti netaknuta te će najvjerojatnije biti iznimno visoke temperature, a u sušnim područjima postoji opasnost od šumskih požara.

U srijedu će biti uglavnom suho, a u splitskom i dubrovačkom području nastavit će se toplinski val. U četvrtak su pak opet mogući pljuskovi s grmljavinom, a doći će i do daljnjeg pada temperatura.

Drugi dio tjedna izlazimo iz toplinskog vala. Temperature će pasti, a unutrašnjosti je moguće da padnu za čak desetak stupnjeva“, objasnila je Blažević dodavši da bi se temperature mogle kretati oko 24 stupnjeva Celzijevih u unutrašnjosti te od 26 do 30 stupnjeva na Jadranu.

Novi toplinski val moguć već sljedećeg tjedna

Krajem idućeg tjedna temperature bi opet mogle rasti, ali tek će se tada moći reći očekuje li nas novi toplinski val.