U otvorenom pismu koji su potpisala 34 židovska čelnika prodaja sata sa svastikom, nacističkim orlom i inicijalima AH okarakterizirana je kao “gnjusna”.

Na aukciji u SAD-u sat, za koji se vjeruje da je pripadao Adolfu Hitleru, prodan je za 1,1 milijun dolara (900.000 funti). Sat Huber, koji nosi kukasti križ, nacističkog orla i inicijale AH, kupio je anonimni ponuđač.

U otvorenom pismu koji su potpisala 34 židovske vođe, aukcijska kuća Alexander Historical Auctions sa sjedištem u Marylandu pozvana je da ne prodaje ručni sat.

No, aukcijska kuća je za njemačke medije rekla kako je njen cilj očuvanje povijesti.

Hitlerov rođendanski poklon

Kataloški opis sata kaže da ga je nacistički vođa dobio kao rođendanski poklon 1933. godine, godine kada je imenovan kancelarom Njemačke. Rečeno je kako je sat zaplijenjen kao ‘ratni plijen’ kada je oko 30 francuskih vojnika upalo u Hitlerovo utočište Berghof u planinama Bavarske. Sat se, zatim, preprodavao i prenosio generacijama.

U aukcijskoj kući očekivali su kako će sat na aukciji dostići cijenu između 2 i 4 milijuna dolara. Na aukciji su se prodavali i toaletni papir Wehrmachta, pribor za jelo i čaše za šampanjac koji su pripadali visokim nacističkim ličnostima te predmeti u vlasništvu Hitlerove partnerice Eve Braun, uključujući ogrlicu njenog psa terijera.

Ovakvi predmeti pripadaju muzejima

34 židovska čelnika prodaju su u svom otvorenom pismu opisali kao “odvratnu”. Rabin Menachem Margolin, predsjedavajući Europske židovske udruge sa sjedištem u Bruxellesu, rekao je: “Ova aukcija, nenamjerno ili nesvjesno, radi dvije stvari: jednu, pruža pomoć onima koji idealiziraju ono za što se zalagala nacistička stranka. Drugo: nudi kupcima priliku da zagolicaju gosta ili voljenu osobu predmetom koji je pripadao genocidnom ubojici i njegovim pristašama.”

Rabin je dodao: “Iako je očito da lekcije iz povijesti treba naučiti, a legitimni nacistički artefakti pripadaju muzejima ili na visokoškolskim ustanovama, ovi predmeti koje prodajete očito ne pripadaju. To što su prodane najboljem ponuditelju na otvorenom tržištu je optužnica za naše društvo, društvo u kojem se sjećanje, patnja i bol drugih nadjačavaju zbog financijske dobiti.

Međutim, u komentarima za njemački tisak prije prodaje, iz Alexander Historical Auctionsa poručili su da većina njihovih kolekcionara drži predmete u privatnim zbirkama ili ih daruje muzejima holokausta diljem svijeta.

Ako uništite povijest, nema dokaza da se to dogodilo,” rekla je Mindy Greenstein, viša potpredsjednica Alexander Historical Auctions.

Bila dobra ili loša, povijest se mora sačuvati,” zaključila je.