Puljak je naveo kako ga “ne čudi kad to rade ‘osječki doktori’ koji su putem izgubili skripte iz statistike, već kad takve bisere prosipa” nestranački kandidat Zoran Đogaš”

Kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak osvrnuo se radnije danas na HDZ, te je tom priliku izjavio kako HDZ manipulira izbornim brojevima pokušavajući zavarati javnost.

Dodao je da ga ne čudi kad to rade “osječki doktori” koji su putem izgubili skripte iz statistike, već kad “takve bisere prosipa” nestranački kandidat Zoran Đogaš.

Analiza izbora

Upravo stoga, kandidat Centra danas je prezentirao svoju kratku analizu izbora u kojoj se uspoređuje legitimitet izbora od 2009. godine do danas.

Zaključak je da su naši birači izašli na izbore u većem broju. Problem je drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birače“, naveo je.

U tablicama se, objasnio je, vidi da lista Centra ima najveći postotak otkako se izbori provode po sadašnjem modelu.

To je 13 posto birača i nema nikakve upitnosti ni problema s legitimitetom, s obzirom na to da je lista Centra osvojila najveći postotni broj birača od kada se ovi izbori provode“, nastavio je.

Što se pak tiče usporedbe s ostalim kandidatima, Puljak je naveo kako je jedino Željko Kerum 2009. godine imao više birača nego on na prijevremenim lokalnim izborima održanim prošle nedjelje. Kada se usporedi postotak izlaznosti, Puljak tvrdi da on ima najveći postotak od 48,73 posto, “te je i tu neupitan legitimitet”.

Kada se usporede izborni rezultati od prošle i ove godin vidi se da lista Centra ima pet tisuća glasova više nego 2021. godine i gotovo 50 posto više glasova nego prošle godine. Sve ostale liste, čak i kada se zbroje liste HDZ-a i HSS-a ili Domovinskog pokreta, HSP-a i HDS-a ili Možemo! i Pametno za Split i Dalmaciju imaju pad, od čega najveći Kerum – 60 posto, a najmanji HDZ i Most“, dodao je.

Što se tiče samog legitimiteta izbora, ne stoje konstatacije da on nije za naše birače dobar, nego čak dapače su birači Centra izašli u većem broju i dali veći legitimitet ovoj vlasti koja ima legitimitet, praktički najveći od kada postoje ovi izbori u gradu Splitu“, objasnio je Puljak prisutnima.