HSS Kreše Beljaka, stranka koja članove u Splitu broji na prste, u prvom se krugu priklonio HDZ-u, a u drugom se predomislio i podržao sigurnijeg pobjednika – Ivicu Puljka.

Beljak je očito ulaskom u politiku shvatio doslovno izreku “politika je kurva”, pa je prihvatio i takvo ponašanje. Uzmi što možeš i nemoj dati ništa, ostao je njegov moto i što se tiče aktualnih splitskih izbora za gradonačelnika. Tako je Beljak u prvom krugu stao uz HDZ-ovog kandidata Zorana Đogaša, no nakon uvjerljivo boljeg rezultata Ivice Puljka i stranke “Centar” jedra je okrenuo i priklonio se izglednijem pobjedniku.

A, okretanje u stilu limenog pijetla na krovu kojeg vjetar okreće u smjeru u kojem puše, Beljak je potvrdio i na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Zagrebu gdje je sa svojim HSS-om na zajedničkoj listi s SDP-om dobio 4 županijska vijećnika, no već prilikom konstituiranja Skupštine Zagrebačke županije predizbornom partneru okrenuo leđa i postao dio vladajuće većine.

No, sve to ne treba čuditi kada se osvrne unatrag i sjeti vremena kada je preuzeo kormilo HSS-a i doslovno uništio djelo Stjepana Radića. Iako bi nakon rasula u stranci bilo za očekivati da se povuče barem iz HSS-a, Beljak očito još uvijek pronalazi u stranci istomišljenike koji mu omogućavaju da i dalje egzistira. To bi ipak trebalo manje čuditi od činjenice da još uvijek pronalazi i predizborne partnere koji mu vjeruju.