Šesti Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret u organizaciji Zajednice Molitva i Riječ, Matične vrhovne uprave Zagreb, održan je od 6. do 10. srpnja u samostanu Svetog Duha u Zagrebu, a prisustvovalo mu je tristo pedeset šest sudionika.

Sudionici su šestog Međunarodnog evangelizacijskog i hagioterapijskog susreta bili iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Irske, Velike Britanije, Italije, Poljske, Francuske i Luksenburga. Susret su vodili evangelizatori i hagioasistenati iz Zajednice Molitva i Riječ. Trećina sudionika je prisustvovala uživo, a dvije trećine sudionika su se priključile susretu online.

Ovaj susret je posebno obilježilo aktivno, iskustveno sudjelovanje nekoliko svećenika; iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Velike Britanije, koji su svojim prisustvom, a posebno svojim prilozima ohrabrili prisutne te podsjetili na nužnost, snagu i mudrost suradničkog odnosa svećenika i vjernika laika danas. Ukazali su na potrebu žive Crkve koja je povezana s Isusom Kristom. Bilo je dragocjeno čuti i kako svećenici i članovi austrijske Zajednice Molitva i Riječ svakodnevno podržavaju u molitvi matičnu Zajednicu u Zagrebu.

Središnja stvarnost susreta

Središnja stvarnost prema kojoj je ovaj događaj usmjeravao sve prisutne bila je osoba Duha Svetoga bez kojega je, naglasili su, nemoguće ostvarivati poslanje Zajednice Molitva i Riječ, ali i dokučiti smisao života uopće i bez kojega svijet, Europa i Hrvatska propadaju.

Ima Netko tko nas treba baš za ovo vrijeme i za generaciju s kojom dijelimo vrlo izazovnu svakodnevicu. Ima Netko tko ne želi da se itko od nas izgubi u bespućima zla, rezignacije, dezorjentacije, straha, ovisnosti, depresije i besmisla. Čovjeka treba vratiti sebi i Ocu!,” rekao je jedan od voditelja.

Sudionici susreta su očitavali sebe u odnosu na duhovnost Zajednice Molitva i Riječ i podsjećali se na istinu da je Isus Krist – jedini odgovor suvremenom čovjeku. Pri tome su stalno imali na umu kako su kao Isusovi prijatelji učenici koji su i obraćenici. Trećeg dana, u svemu tome, pomoglo im je i prebiranje po bogatoj riznici iz baštine Utemeljitelja Zajednice Molitva i Riječ s posebnim naglaskom na osobu Duha Svetoga u navještajima Utemeljitelja. Inače svaki dan, sudionici su imali priliku, preko audio zapisa, slušati i otvarati se poticajima Tomislava Ivančića utemeljitelja hagioterapije.

Antropološko zdravlje

Treći dan susreta voditelji su akcent stavili na pozicioniranje antropološkog zdravlja kao temeljne stvarnosti čovjeka pokušavajući raskrinkati sve idole na tom području što je od posebne važnosti u vrijeme krize čovjeka, krize antropologije, vrijeme materijalističkog i holističkog pogleda na čovjeka. “U tom postmodernom duhu važan je doživljaj, osjećaj, nema se vremena čekati, čeznuti, poštivati put razvoja i rasta čovjeka iznutra nego je sve odmah i sad,” poručili su voditelji te dodali: “Vidjeli smo kako su hagioterapijski principi stoga itekako primjenjivi u životu. Mnogi svjedoci su nam to iskustveno potvrdili.” No, posebno je naglašeno da hagioterapijski principi funkcioniraju samo u susretu s osobom Isusa Krista.

Temeljni zahtjev poslanja

Četvrtog dana susreta sudionici su imali prililiku prepoznavati fenomene duha kao osobnu dijagnozu čovjeka, nakon čega je uslijedilo i posredovanje duhovnog zdravlja. Iz iskustva onih koji su progovorili svima je ubrzo postalo jasno kako je i stručnost i duhovnost temeljni zahtjev poslanja, a neizostavna je i uloga Duha Svetog u hagioterapiji.

Zadnji dan susreta bilo je govora o viziji Zajednice Molitva i Riječ, a mnogi sudionici zapazili su izrečenu istinu: Perspektiva je Duh Sveti, a put do njega je Isus Krist!

Susret je završio svečanim misnim slavljem u crkvi svetog Antuna Padovanskog.

Tijekom pauza sudionici su imali prilike više se međusobno upoznavati, prepoznavati, povezivati i iskustveno obogaćivati, a posebnu prigodu za to imali su predzanjeg dana kada je prije popodnevnog dijela programa zagrebačka Zajednica organizirala prigodni agape u prostorima koji su sudionicima susreta velikodušno ustupili na raspolaganje gostoljubivi domaćini župe sv. Antuna Padovanskog.

Susret nije nikog ostavio ravnodušnim, a sudionici su potvrdili da je to bila prigoda da upiju ljubav kako bi je mogli davati. Moglo se gotovo “opipati duhovnim ticalima” kako Duh stvara nešto novo i poziva svakog od njih na osobni odaziv. Nije to bio samo jedan od susreta u nizu, već jasan poziv na rast i razvoj!

AUTOR: Kristina Jurković