Tek 25 posto stanovnika Općine Lećevica ušlo je u 21. stoljeće s vodovodom, dok ostatak čeka da Vodovod Split povuče milijune iz EU fondova i pruži im ono što je normalno u današnje doba.

Što znači puknuta cijev kod Rude iz koje se vodom snabdijeva 75 posto stanovnika Općine Lećevica, može se samo zamisliti, posebice kada se zna da je većina stanovnika ovog kraja iz staračkih domaćinstava.

Danas je već lakše, kaže načelnik Općine Lećevica Ante Baran, jer je cijev popravljena, a Općina je organizirala da se vodu vozi cisternom i tijekom vikenda, kako bi se svako domaćinstvo opskrbilo.

Mjesta koja pripadaju Općini Lećevica pozicionirana su odmah iza Kozjaka, s hladnijim ljetnim noćima, a ujedno tek 20-tak minuta od mora. Logika nalaže da bi se tu mogao razviti seoski turizam, no nedostatak vodovoda i kanalizacije jedan je od razloga zašto se tek 20-tak obitelji bave turizmom.

Čekati cisternu zapremnine tek 7.000 litara, za koju treba Općina osigurati vozače, jer iz Vodovoda tvrde kako nemaju potrebne resurse, znači i skuplju vodu, a i pitanje vremena. Umjesto uvođenja vodovoda splitski će Vodovod, kažu, sljedeće godine preuzeti dovoz vode cisternama.

Tako trenutno u blagodati vodovoda uživaju tek Uble, mjesto u kojem je srpska manjina, i jedan mali dio stanovnika mjesta Lećevice. Ostali su ostali u prošlosti, čekajući nova obećanja, EU fondove i milijune te napuštajući rodna ognjišta u potrazi za lakšim životom.

Ono čime stanovnici ovog kraju ipak obiluju je humor, pa se tako šale na vlastiti račun. U Radošiću, primjerice, kažu da je kod njih vodovod prošao zrakom uz autocestu A1, dok za mjesto Barani tvrde da ima wi fi vodovod, jer ne ide nigdje. Divojevići su, pak jedno od mjesta bogatih hidrantima, iako vodovoda nema.

Sve je poznato, od iznosa koji je potreban, izvođača, pripremljenih građevinskih dozvola, no čeka se Vodovod koji se kreće brzinom HŽ-a u kojem vozač zaspi na crvenom semaforu. Pitanje je samo kome to odgovara.