Visoke temperature ovo ljeta iscrpljuju nas i neprestano se žalimo kako je vruće. No, postoje trikovi kako si pomoći.

Na velikim vrućinama liječnici upozoravaju ljude da ne ostaju na suncu dulje vrijeme i da se obavezno namažu kremom za sunčanje s visokim faktorom. No, savjeta je puno više, a ovo su neki od najboljih načina da se ohladite na velikoj vrućini, koje savjetuju prognostičari i vlasti diljem Europe, uključujući NHS.

Možda se čini očitim, ali pijenje puno vode često se zanemaruje. Ohladite se iznutra tako što ćete ostati hidratizirani s puno tekućine. Preporuča se piti između 1,5 i 2 litre dnevno.

Hladno kupanje ili tuširanje, također, će vam pomoći da se rashladite, prema NHS-u.

Izbjegavajte alkohol

Loše vijesti za neke, ali prognostičari savjetuju da se na velikim vrućinama ne pije alkohol, kao ni čajevi i kave koji djeluju kao diuretici i mogu izazvati dehidraciju.

Pidžama u zamrzivaču

Tijekom dana stavite jastučnicu ili pidžamu u zamrzivač. Izvadite ih prije spavanja. Nadamo se da će vas rashladiti i pomoći da bolje spavate.

Tijekom dana također će pomoći nošenje široke, hladne odjeće te šešira i sunčanih naočala. A ako nosite odjeću svjetlijih boja, bit ćete hladniji. Stavljanje flanela u zamrzivač može biti posebno osvježavajuće ako ga stavite na čelo dok ležite u krevetu.

Uključite ventilator

Ventilatori mogu pomoći vašem tijelu da reguliraju unutarnju temperaturu, a ako stavite posudu s kockicama leda ispred njih, zrak koji cirkulira može učiniti još hladnijim.

Ako ga nemate pri ruci, umjesto toga napunite termofor hladnom vodom.

“Baci” poplune

Tanke pamučne posteljine upijaju znoj i udobnije su od popluna.

Vaša tjelesna temperatura počet će padati tijekom noći – pa se nadamo da vam neće biti predugo toplo i neugodno.

Kako bolje spavati noću

Možete se vrlo lako početi osjećati iznervirano i razdraženo kada se borite da zaspite. Najbolje je pokušati odvratiti si pažnju nekom opuštajućom aktivnošću kao što je čitanje i ići na spavanje kada ste zaista umorni.

Izbjegavajte iskušenje da telefonirate jer vas ova aktivnost može stimulirati.

Zatvorite prozore

Iako se može činiti kontraproduktivnim, držanje zatvorenih prozora i navlačenje roleta tijekom najveće vrućine održavat će sobe hladnijima.

Prozore otvorite tek kada je vani hladnije.

Toplina se diže, pa spavajte na donjem katu

Ako vaš dom ima nekoliko katova, možda bi se više isplatilo spavati dolje. Provodite više vremena u najhladnijoj prostoriji u kući.

Planirajte unaprijed

Ako planirate provoditi vrijeme vani, isplanirajte dan tako da budete sigurni da imate dovoljno hrane, vode i svih potrebnih lijekova.

NHS kaže da svi koji su osjetljivi na učinke vrućine trebaju izbjegavati sunce tijekom najtoplijeg dijela dana, što je obično između 11 i 15 sati.

Pobrinite se da imate kremu za sunčanje, čak i ako niste skloni izgorjeti.

Pobrinite se i za kućne ljubimce

Držite kućne ljubimce u sjeni. Vlasnici se mogu brinuti kako rashladiti svoje ljubimce.

Za početak, nemojte ih držati u automobilu, a kada ste kod kuće, Humane Society savjetuje da ljubimce držite u hladu ili klimatiziranom prostoru.

Isprobajte ovaj savjet Kraljevske mornarice

Časnici Kraljevske mornarice još od 1990-tih imaju trik za rashlađivanje – potapaju ruke u hladnu vodu kako.

Istraživanje je pokazalo da hladnija voda ubrzava brzinu hlađenja – s temperaturom jezgre koja se smanjuje za oko jedan stupanj za svakih 10 minuta uranjanja ruke u vodu od 15 C.

Ovu su tehniku također usvojili sportaši koji se moraju brzo ohladiti kada izmjenjuju odmor i kretanje.

Stavite led na točke pulsa. Primjena leda na zapešća i bočnu stranu vrata može pomoći u smanjenju tjelesne topline jer su krvne žile na tim područjima blizu površine kože.