Ruja Ignatova ukrala je čak 4 milijarde dolara, a FBI nudi 100 tisuća dolara za bilo kakvu informaciju o njoj – poznato je da putuje negdje po istočnoj Europi

FBI je dodao Ruju Ignatovu, takozvanu “kriptokraljicu” na svoju listu 10 najtraženijih bjegunaca zbog navodne prevare investitora za više od 4 milijarde dolara preko “OneCoina”, kompanije za kriptovalute koju je suosnovala 2014. godine.

Na listi Europola

Ovaj potez američkog FBI-ja uslijedio je nakon što je Europol ranije ove godine dodao Ignatovu (42) na svoju listu najtraženijih.

To je važan alat za nas, lista najtraženijih 10“, rekao je pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll novinarima na press konferenciji.

Mislimo da je javnost u najboljoj poziciji da pomogne“, dodao je.

Izmislila kripotvalutu kako bi pokrala ljude

Podsjećamo, Ignatova, bugarska odvjetnica, tvrdila je da je izmislila kriptovalutu koja će biti konkurentna najpopularnijoj kriptovaluti, Bitcoinu. Ona i drugi su navodno davali lažne izjave dok su tražili ulaganja i promovirali OneCoin kroz marketinšku strategiju na više nivoa, navodi FBI.

FBI navodi da je Ignatova na kraju uvjerila investitore da joj daju milijarde dolara, kapitalizirajući na pozornosti koju su dobile kriptovalute, prije nego što je nestala 2017. godine, kada je izdan savezni nalog za njeno uhićenje.

Ima puno novca i prilično je brzo krenula na put“, objasnio je Driscoll.

Dobila dojavu o istrazi

Istražitelji vjeruju da je Ignatova možda dobila dojavu da je pod istragom američkih i međunarodnih vlasti. Ona je 25. listopada 2017. godine otputovala iz Bugarske u Grčku, i od tada nije viđena, navodi FBI.

100 tisuća dolara za informacije o njoj

FBI sada nudi nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do njenog uhićenja. Poznato je da putuje istočnom Europom i Bliskim istokom i možda je imala plastičnu operaciju kako bi promijenila svoj izgled, rekao je FBI.