Na izvanrednoj press konferenciji na temu o europskim integracijama i BiH, predsjednik Zoran Milanović poručio kako je “opravdanje da će BiH dobiti status kandidata EU kad promijeni izborni zakon, znači nikad”.

O sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednik RH Zoran Milanović je slikovito objasnio kako je šansa za to propuštena:”Ide ti lopta, a ti zapališ cigaretu

Ta šansa je propuštena. Ne promašena, nego propuštena. To je kao da ti ide lopta, a ti odlučiš zapaliti cigaretu, i još piješ onu cugu iz happy houra. Plenković stalno nešto glumata, stalno je gore-dolje, razgovara. Opet me sram, brate. BiH treba malo progledati kroz prste, kao i Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. Situacija je očajna.”

Milanović je optužio Plenkovića da je cijelu podršku usmjerio na Ukrajinu, umjesto da se zauzme i za Bosnu i Hercegovinu, pojašnjavajući takvo ponašanje premijerovim privatnim interesima.

Zoran Milanović, predsjednik RH ponovno je danas zatražio kandidacijski status Bosne i Hercegovine za ulazak u Europsku uniju. Razlog je okupljanje čelnika država članica EU-a u u četvrtak i petak na samitu u Bruxellesu na kojem će se odlučivati o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju za što postoji široka podrška.

I sada prije nekoliko dana, ukazuje se prilika… I eto, prije nekoliko dana idu tri svjetska čelnika, Francuske, Italije i Njemačke, eto našao se i rumunjski predsjednik tamo i govori se o tome da oni u ime svih članica EU govore kako su oni za da Ukrajina uđe u EU. U redu, neka Ukrajina dobije status kandidata, ali ona, kao i Moldavija, ima neke goleme probleme. I eto Europska komisija je ‘on boardkaže da može i piše se preporuka već. I sada imamo priliku reći BiH, eto niste sami, i vi ćete jednoga dana ući u EU. I računaš, to je to. Ne radi se sada o tome da moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego ajmo sada napraviti nešto oko BiH. Tko je protiv toga? Ima li neki pakleni plan da se to spriječi,? rekao je.

Za svoj zahtjev Milanović je dobio i podršku slovenskog predsjednika Boruta Pahora, a inicijativi se pridružila i Austrija. Dapače, kandidacijski status Bosne i Hercegovine zatražio je slovenski predsjednik Borut Pahor.

Ovo već izlazi iz sfere stvarnoga. Pozivam i HDZ-ovce da se priberu, da se umiju malo. Ja se moram sramotiti, kao i većina Hrvata, da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne premijer naš. Ovo je dogovoreno, i hvala mu na ovome. A razlog zašto ga ja nisam potpisao je jer sam Hrvat. Čak i da smo sami u ovoj stvari, mi, Hrvatska, mi imamo pravo to reći. Može Ukrajina? Ruše se svi kriteriji. Ajmo dati BiH najviše što možemo dati u ovome trenutku. Tko su ti koji su protiv? Njemačka diplomacija? Neka kažu. Godinama rade protiv BiH. Čije smo mi budale?,” rekao je predsjenik Milanović.

Ponovno se osvrnuo i na ponašanje premijera Andreja Plenkovića.

I sada da se vratim na premijera Plenkovića. To je privatna politika. Plenković opstruira izbor ambasadore. Imenovali smo jednog ambasadora, na Plenkovićevu molbu. Nisam postavljao pitanja. S gospodinom Plenkovićem se ne može normalno razgovarati. Baca frazetine. Pitam te, čovječe, za koga radiš. Ako kažeš da je uvjet za kandidaturu BiH za članstvo u EU promjena izbornog zakona koji vlasti u BiH ne žele promijeniti. Dakle, dame i gospodo, običan balkanski privatluk. Evo, ovo je nova epizoda. Sad želim komadati BiH tako da uđe u EU, barem za sto godina,” poručio je Milanović.

U ime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata. I Moldavija. U redu, neka Ukrajina dobije status kandidata, ali ona, kao i Moldavija, ima neke goleme probleme. To je prilika da se Bosni i Hercegovini da status kandidata, kao čin povjerenja i nade,” poručio je Milanović s izvanredne press konferencije održane na Pantovčaku.

Na pitanje što očekuje danas i sutra u Buxellesu od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Milanović je jasno rekao “ništa“.