Tko je kriv i “neka visi Pedro” prvo je što ide nakon neuspjeha u politici, a neuspjeh HDZ-a na izborima za gradonačelnika s novim, nezavisnim licem, ovaj puta pravim doktorom, Zoranom Đogašom, totalni je fjasko.

Fjaka je u Dalmaciji normalna stvar kad upeče sunce i zagrije se more, ali dalmatinski dišpet puno je teži. A, upravo je dišpet presudio katastrofalno maloj izlaznosti na splitske izbore za prvog čovjeka drugog hrvatskog grada u naredne četiri godine.

Jedna strana splitskog dišpeta pokazala se kod građana razočaranih stanjem koje je prouzročila najveća hrvatska stranka čije propuste je mudro iskoristio Ivica Puljak i obećao “od ponedjeljka kraj uhljebljivanju i namještenim natječajima”. Hoće li obećanje ispuniti ne zna vjerojatno ni on sam, ali Splićani su premoćno odlučili dati mu šansu.

Svoju šansu u prvom krugu izgubio je Zoran Đogaš, ma kako uglađen i fin bio, a najveći uteg bio mu je Andrej Plenković koji ovaj puta nije želio izgubiti Split, pa je sam odabrao svog kandidata, i to nezavisnog. Priča kaže da Plenković voli preporuke, a Đogaša je, navodno preporučio Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Time je Plenković zaobišao splitski HDZ i iako porijekom Dalmatinac, zaboravio na dalmatinski dišpet. A, da ne bi bilo nikakve pogreške, predsjednik HDZ-a doveo je iz Zagreba čak i PR-ovaca kojem je to tek drugi izlet u politiku. Plenkovićeva prosudba da mu potpuno prepusti Zorana Đogaša u gradu koji nije njegov i gdje mu je mentalitet ljudi potpuno nepoznat, a najveće iskustvo u PR-u s uspješnim tvrtkama, još je jedan propust kakvih je u zadnje vrijeme kada je u pitanju izbor ljudi, kod Plenkovića sve više.

Đogaša je “koštao” i članak pušten u, kako je rekao Plenkovićev PR, “opskurnom” portalu, a koji je uz “dogovor” povučen, no najviše ga je koštao upravo dalmatinski dišpet. Kao i uvijek HDZ-ovi lokalni čelnici i članstvo kao poslušni vojnici klimnuli su glavama, ostali bez riječi protivljenja, no kako saznajemo iz izvora bliskih stranci, bijesni jer predsjednik nije prepoznao niti jednog HDZ-ovog člana “dostojnog” utrke za gradonačelnika grada.

Klimoglav i naučene izjave pred medijima uljuljale su Plenkovića u sigurnost da je na terenu sve u redu. No, Zoran Đogaš nije imao šanse. Bilo je tu i njegovih gafova, krenuvši od izostavljanja loga HDZ-a na plakatima, o čemu su ga stalno propitivali novinari, pa sve do nedavne izjave za medije u kojoj je rekao kako zadnjih 10 godina splitska vlast nije ništa učinila za Split. Je li samo poslušao svog PR-ovca ili je zaboravio 4 godine koje je u stolcu gradonačelnika proveo Andro Krstulović Opara, dugogodišnji član HDZ-a, nepoznato je, no zasigurno je izazvalo paru na uši splitskim HDZ-ovcima.

Sve u svemu, HDZ-ovce je uhvatila fjaka od nedjeljne vrućine, a Plenković je novinarima uvalio Antu Sanadera koji je obećao pravu utrku narednih 15 dana i potpuno animiranje članstva koje bi trebalo na izborni dan skočiti na noge lagane, staviti šešire i sunčane naočale, a u džepić kemijsku kojom će zaokružiti Zorana Đogaša.

Sve to je zadatak Vice Mihanovića, nesuđenog gradonačelnika čiji doktorat je zatvorio čak i odsjek na osječkom fakultetu uz ispriku dekana. Koliko će Vice moći utjecati na članstvo za vidjeti je, no utjecati neće moći na koaliciju s HSS-om koji osim Beljaka broji još dva člana, a zasigurno je još jedan od razloga fjaska HDZ-a.

Sve u svemu ispred HDZ-a i Đogaša je manje od dva tjedna kampanje, a lice s naslovnice ovdašnjih današnjih novina mogao bi biti žrtveno janje. Naime, zadatak Vice Mihanovića je pobrinuti se da sve funkcionira, ali i da izborni rezultat bude bolji. No, HDZ je ipak demokratska stranka, a demokracija Vici ne dozvoljava da članove stranke na birališta odvuče za uši. Kako stvari stoje, Vicu Mihanovića lažni doktorat nije mogao srušiti, no pravi doktor bi mogao.