Žene s “genom Angeline Jolie” mogle bi se pomno nadzirati zbog rizika od raka dojke uzimanjem lijeka i izbjeći drastične operacije, sugerira istraživanje.

Žene s greškom gena BRCA1 trenutno se mogu odlučiti za uklanjanje obje dojke kako bi smanjile rizik od raka – nešto što je Angelina Jolie odabrala.

Studija je otkrila da žene s naslijeđenim neispravnim genom BRCA1 mogu uzimati lijek mifepriston kako bi se usporio promet u stanicama koji ih dovodi u opasnost od trostruko negativnog raka dojke.

Mifepriston bi djelovao blokiranjem učinaka progesterona, a koristi se za medicinske pobačaje gdje se uzimaju tablete za prekid trudnoće.

Prema NHS-u, žene s neispravnim genom BRCA1 imaju 65-79 posto rizika od raka dojke i 36-53 posto rizika od raka jajnika prije 80-te godine.

Novo istraživanje, koje je objavljeno u Genome Medicine, financiralo je Europsko istraživačko vijeće i dobrotvorna udruga za ginekološki rak Eve Appeal.

Tijekom studije, istraživači predvođeni profesorom Martinom Widschwendterom sa Sveučilišta Innsbruck (LFUI) i University College London (UCL), pronašli su “potpis” markera na DNK (nazvan DNA metilacija) koji može pomoći u praćenju rizika od raka dojke.

Istraživači su koristili test WID-Breast29 na uzorcima uzetim iz grudi žena sa i bez promjene BRCA gena, koje su sve uzimale mifepriston u malim dozama.

Utvrđeno je da sve žene bez gena imaju nižu razinu progesterona, za koji se smatra da pomaže u poticanju raka dojke na visokim razinama i prometu stanica.

Učinak je također viđen kod oko tri četvrtine žena s promjenom BRCA gena.

Stručnjaci se nadaju da bi ove žene s neispravnim genom mogle biti liječene mifepristonom kako bi usporile rizik od razvoja raka dojke i zadržale nižu razinu progesterona.

To bi moglo značiti da bi mogli odgoditi ili potencijalno izbjeći potrebu za mastektomijom.

Žene s greškom gena BRCA1 trenutno mogu odlučiti ukloniti obje dojke kako bi smanjile rizik od raka – nešto što je Jolie odabrala.