Građani Zagreba se žale kako im se smeće ne odvozi po dva tjedna, ali Tomaševiću se ne žuri – ipak nije riječ o klupici u LGBT bojama.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević razbjesnio je danas građane nakon što je najavio kako je ponovno odgođen novi sustav naplate odvoza otpada. Umjesto 1. srpnja, (navodno) će se uvesti 1. listopada.

To je jedan od najambicioznijih projekata što se tiče otpada u gradu Zagrebu, ali i šire u posljednjih 20 godina. Jedini smo veći grad u Hrvatskoj koji je krenuo u drugačiji sustav naplate kako bi on bio pravedniji te kako bi se odvoz otpada doista naplaćivao prema količini miješanog otpada“, naglasio je.

Osvrnuo se na pilot-projekte podzemnih spremnika u strogom središtu grada budući da na tom području ne mogu i ne žele dati dozvole za postavljanje bokseva.

Moramo pronaći lokacije koje nemaju nikakvu podzemnu infrastrukturu, a to nije lak zadatak. Pronašli smo nekakvih dvadesetak lokacija. Paralelno s time cijelo vrijeme se unose podatci o digitalizaciji svih mikrolokacija svih spremnika. Želimo da spremnici budu pod kontrolom vlasnika, ali i da Zagreb više ne bude kantograd jer trenutno imamo 122 000 spremnika  na javnim površinama koji nemaju veze sa zelenim otocima“, ispričao je.

Zagrepčani bijesni

Zagrepčani, zatrpani smećem, očekivano su bijesni i sve manje vjeru imaju u prvog gradonačelnika nakon 20-godišnje vladavine Milana Bandića. Mnogi navode kako Tomašević u godinu dana mandata nije napravio ništa – osim bojanja LGBT klupice i uvođenja odluke o roditeljima-odgajateljima koju mu je srušio Upravni sud.

POVEZANO