Kako imati dobru diplomaciju Hrvatska bi mogla učiti od srpske humanitarne organizacije 28 jun, koja kroz “humanitarni rad” ne prestaju Hrvatima nametati stigmu genocidnog naroda. Alat u rukama i ovaj puta je logor Jasenovac, ali i djeca s Kozare.

Srpska humanitarna organizacija “28 jun” odlučila je sagraditi srpsku crkvu “logorskim mučenicima”, a u tijeku je prikupljanje financijskih sredstava.

Poziv koji su uputili prenosimo u cijelosti, osim računa na koji očekuju uplate.

“2022. godine obeležava se mračna 80. godišnjica otvaranja koncentracionog logora Jasenovac. Mnogima je to ime poznato i povezuju ga sa Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), u selu Jasenovac se nalazi muzej, spomenik i crkva. Međutim, osim ako niste bili tamo, možda ne znate da se nekoliko logora nalazilo u današnjoj Republici Srpskoj, na bosanskoj strani reka Save i Une. To je uključivalo zloglasni logor Kozara koji se bavio ubijanjem dece, a najstarija žrtva je imala samo 14 godina.

Možda ćete se takođe iznenaditi, da uprkos nekoliko pokušaja, na području ne postoji crkva posvećena logorskim mučenicima. Zbog toga će 28. Jun i naši partneri izgraditi prvu Crkvu u Banjalučkoj eparhiji posvećenu žrtvama Jasenovca. Temelj Crkve Svetih Jasenovačkih mučenika u Međuvođu dobio je blagoslov naše Crkve i radovi su počeli. Molimo vas da nam se pridružite u odavanju počasti mučeničkim stradanjima srpskih muškaraca, žena i dece koji su stradali na ovoj zemlji, tako što ćete podržati ovaj važan projekat,” stoji u pozivu kojem se dodaje par mogućnosti za uplatu sredstava i fotografije makete buduće srpske crkve.

Za istinu kažemo da postoji samo jedna, no kada je u pitanju srpska propaganda istina je onakva kakva im odgovara, pa o istini ovaj puta nećemo. Možda je bolje da se dotaknemo stigme genocidnog naroda koji Hrvatska već godine i godine prihvaća.

Za razliku od Hrvatske Nijemci nemaju problema s prošlošću i Hitlerovom nacističkom vojskom. Tako u Njemačkoj postoje spomenici nacističkoj vojsci, a na zidovima kuća njihovih potomaka bez srama vise uokvirene fotografije vojnika u nacističkim uniformama. Prošlost je u Njemačkoj ostavljena u prošlosti, prihvaćena onakva kakva jeste, bez prihvaćanja stigme i srama.