Poremećaji štitnjače danas su, nakon šećerne bolesti, najzastupljenije bolesti u endokrinologiji.

Rad štitnjače utječe na gotovo svaki sustav u tijelu, stoga ako je njezina funkcija poremećena mogu nastati ozbiljne posljedice u organizmu. Poremećaji štitnjače danas su najzastupljenije bolesti u endokrinologiji, nakon šećerne bolesti

Iako se bolesti štitnjače javljaju kod oba spola, kao i kod djece, upravo su žene najčešće pogođene tim problemima, bez obzira na to radi li se o pojačanoj ili smanjenoj funkciji štitnjače, ili se radi o učestalosti pojave čvorova u štitnjači.

Dijagnosticiranje bolesti štitnjače

Glavno uporište dijagnostike problema sa štitnjačom čine klinički pregled i iscrpan razgovor s pacijentom. To je slaganje cjelokupne slike od kockica simptoma za koje ciljano pitamo pacijente. Sve se potkrepljuje ciljanom dijagnostikom krvne analize hormona štitnjače ili ultrazvučnim pregledom štitnjače s color dopplerom. Kod vađenja krvi primarno se određuje hormon hipofize TSH, a potom i hormoni štitnjače T3 i T4, odnosno njihove slobodne frakcije, a onda se još može nadodati i određivanje antitijela štitnjače ako se sumnja na autoimune bolesti štitnjače”, ističe doktorica. Objašnjava da ako postoji sumnja na autonomne bolesti čvorova ili štitnjače, potrebno je napraviti nuklearno-medicinsku dijagnostiku, koja je iznimno korisna jer prikazuje funkciju štitnjače ili čvorova, odnosno koji dio tkiva radi smanjeno, a koji dijelovi ili čvorovi štitnjače ubrzano. 

Terapija

Kako će izgledati terapija bolesti štitnjače često ovisi o fazi određene bolesti u kojoj se osoba nalazi. Primjerice, kod izražene hiperfunkcije štitnjače terapija je zahtjevna, može se provoditi lijekovima kod kuće uz česti monitoring krvnih nalaza, jer ponekad postoji i alergija na lijekove, a i sama bolest je agresivna i izaziva razne reakcije na probavnom traktu, na očima, na koži, srcu, pa je potrebna i koordinacija nekoliko specijalista. S druge strane postoji određena hiperfunkcija štitnjače, kod koje se čak niti ne daju specifični lijekovi, već uputstva što treba izbjegavati u prehrani, u načinu života te zapravo treba imati povjerenja u liječnika, jer će se stanje samo smiriti i vratiti u normalu.

Na što treba posebno paziti

U akutnoj fazi pojačanog rada štitnjače potrebno izbjegavati sve vrste fizičkog napora, pa i mentalnog, jer nema koncentracije, zato liječnici propisuju bolovanje. Također se ne smije izlagati suncu, odnosno izvorima topline, u što se ubraja i solarij. Kod jake hipotireoze, također, ne treba trenirati ili fizički teško raditi, jer mišići ne mogu raditi, srce ne može pumpati krv. Osobe s operiranim karcinomom štitnjače najčešće se nakon liječenja vraćaju na svoje radno mjesto, no trebaju izbjegavati sve situacije i poslove gdje mogu biti izložene štetnim čimbenicima, kao što su kemijske, biološke i nuklearne tvari.

U Poliklinici MEDIKOL može se obaviti kompletna obrada štitnjače, koja uključuje vađenje hormona i antijela štitnjače, UZV štitnjače, pregled specijalista nuklearne medicine te po potrebi i punkcija štitnjače.

Narudžbe na pet-ct.st@medikol.hr

U Podružnici Split obradu štitnjače obavlja mr.sc. Darijo Radović, dr.med.spec. nuklearne medicine.