Ovogodišnja konferencija „FEELGOOD Tour“ u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, Gimnastičkog društva Žito Osijek i Osječko–baranjske županije održana je u četvrtak 2022., s ciljem unaprjeđenja ponude sportskih sadržaja, omogućavanja edukacijskog fairplaya sportskim udrugama te poticanja organizatora sportskih događaja na intenzivnije spajanje sporta i turizma.

Konferencija se provodi u okviru projekta VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, a nazočili su joj i zamjenik župana Josip Miletić te pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth.

Važan dio provedbe projekta je i razvoj ljudskih potencijala koji trebaju nositi gospodarski razvoj Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, kaže voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarević.

Interes nam je bio ponuditi dionicima u sportu nova znanja vezana za turizam i organizaciju sportskih događaja kako bi se povećala kvaliteta usluge i iskoristio sav potencijal grada, županije i istoka Hrvatske u selektivnim oblicima turizma. Ujedno nam je ovo bila prigoda najaviti pilot provedbu našeg novo razvijenog programa za odrasle, a to je „voditelj selektivnih oblika turizma“, kojim ćemo dodatno osnažiti naš turistički kadar,” naglasila je Telarević.

Institut za turizam naveo je Osječko-baranjsku županiju kao primjer dobre prakse u povezivanju sporta i turizma, objašnjava pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth i dodaje kako je upravo to recept uspješne promocije destinacije, ali i sporta kao zdravog načina življenja.

Osim što smo županija koja napreduje u turizmu, mi smo i županija sporta o čemu svjedoče i brojke, naime imamo više od 800 udruga i klubova te 20.000 rekreativaca. Mi smo tu da im pomognemo te sukladno Programu javnih potreba u sportu sufinanciramo i pomažemo razvoju klubova vrhunskih sportaša, rekreativaca, školskih sportskih društava i sportskih manifestacija koje pozicioniraju destinaciju i grade nam pozitivan imidž,” rekla je Roth.

Osječko-baranjska županija i Grad Osijek imaju izuzetno velik potencijal u razvoju selektivnih oblika turizma, a sport kao globalno prepoznata pozivnica za dolazak na destinaciju jedna je od grana koju ćemo dodatno razvijati i u budućnosti. Već sada smo prepoznati u organizaciji velikih sportskih događaja poput DOBRO World Cup-a ili Pannonian Challenge-a tijekom kojih su smještajni kapaciteti u gardu i okolici izvrsno popunjeni, a jačanjem ljudskih potencijala i ulaganjem u kvalitetu ponude, uvjeren sam da ćemo odlične rezultate ostvarivati i u razdoblju pred nama, zaključio je zamjenik župana Josip Miletić.