Svijet je gledao kako je princ William rastao od malenog školarca preko prekrasnog pilota spasioca do proćelavog oca troje djece.

No, kako u utorak navršava 40 godina, Williama čeka najveća promjena do sada: preuzimanje središnje uloge u kraljevskoj obitelji dok se priprema za svoje konačno stupanje na prijestolje, piše AP.

To je bilo jasno prije dva tjedna kada je William zauzeo središnje mjesto na ekstravagantnom koncertu povodom 70 godina na prijestolju kraljice Elizabete II, hvaleći svoju baku kao predvodnicu zaštite okoliša, dok je uputio poziv na akciju o klimatskim promjenama.

Večeras je bila puna takvog optimizma i radosti – i ima nade“, rekao je, dok su slike divljih životinja, oceana i džungle projicirane na zidovima Buckinghamske palače iza njega. “Ako zajedno iskoristimo najbolje od čovječanstva i obnovimo naš planet, zaštitit ćemo ga za našu djecu, za naše unuke i buduće generacije.”

Izvor: Instagram

Usporena godinama i zdravstvenim problemima, 96-godišnja kraljica postupno predaje sve više odgovornosti svom sinu i nasljedniku, princu Charlesu. To zauzvrat daje Williamu, njegovom najstarijem sinu, važniju ulogu i više mogućnosti da stavi svoj pečat na novu generaciju monarhije.

William je jako želio pokazati kako će se drugačije ponašati,” rekla je kraljevska stručnjakinja Pauline Maclaran, autorica knjige “Kraljevska groznica: Britanska monarhija u kulturi potrošača”.

Williamova pozicija kao konačnog prijestolonasljednika bila je, naravno, zapečaćena njegovim rođenjem 21. lipnja 1982., kao prvog sina Charlesa i pokojne princeze Diane. To ga je dovelo u fokus javnosti od sekunde kada su ga Charles i Diana predstavili pred TV kamerama ispred Lindo Winga bolnice St. Mary’s u Londonu.

Svijet je gledao Williama od njegovih školskih dana u Londonu do njegova udvaranja Kate Middleton na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj i njihovog spektakularnog vjenčanja u Westminsterskoj opatiji.

Još jednom je prodefilirao pred kamerama kada je diplomirao na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, a zatim je otišao u aktivnu službu u vojsci, mornarici i Kraljevskom zrakoplovstvu. Konačno, postao je pilot civilne zračne hitne pomoći prije nego što je prije pet godina prešao na kraljevske dužnosti s punim radnim vremenom.

Njegove humanitarne akcije i ciljevi – od mentalnog zdravlja do okoliša – dali su naznake kakav bi monarh mogao jednog dana biti.

Ali, događaji neposredno prije i tijekom proslave kraljičinog platinastog jubileja počeli su davati jasniji pokazatelj Williamove vizije budućnosti.

William i Kate predstavljali su kraljicu prošlog ožujka kada su napravili osmodnevnu turneju po Belizeu, Jamajci i Bahamima, trima od 14 neovisnih zemalja u kojima britanski monarh još uvijek obnaša dužnost šefa države.

Dočekali su ih puhačkim orkestrima i gala večerama, ali i demonstracijama prosvjednika koji su tražili odštetu za britansku ulogu u porobljavanju milijuna Afrikanaca. Jamajčanski premijer Andrew Holness najavio je kraljevskoj obitelji da njegova zemlja namjerava postati republika, prekinuvši veze s monarhijom.

Nakon putovanja, mladi članovi kraljevske obitelji kritizirani su kao “gluhi” zbog percipiranja slika britanske kolonijalne vladavine.

Ali, umjesto da se vrati na tradicionalnu reakciju kuće Windsor “nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj”, William je poduzeo neobičan korak davanja izjave u kojoj se osvrnuo na sve što se dogodilo.

“Znam da je ova turneja dovela do još oštrijeg fokusa na pitanja o prošlosti i budućnosti”, rekao je William. “U Belizeu, Jamajci i Bahamima o budućnosti odlučuju ljudi.”

Catherine i ja predani smo službi,” nastavio je. “Nije naše da govorimo ljudima što da rade. S naše strane radi se o služenju i podršci njima na način na koji misle da je najbolji.”

“Ta spremnost na pristupačnost ključna je za kuću Windsor jer William nastoji ostati relevantan za mlađe ljude i učvrstiti svoju ulogu u britanskom društvu. Važno je da William pokaže da će doći do promjena u monarhiji,” rekla je Maclaran.