U petak, 3. lipnja počinje tradicijski, gastro i eno spektakl u Baranji. 

U Topolju ispred crkve sv. Petra i Pavla počinje manifestacija obilježavanja 300 godina crkve koju je u ovom malom baranjskom mjestu napravio Eugen Savojski. Dio je to programa Tjedna Osječko-baranjske županije u sklopu kojeg se održava i Baranjski bećarac, Festival tista te Okrugli stol na temu Izazovi suživota.   

Baranjski bećarac počinje već sutra prvenstvom u kuhanju grah, nastavlja se izložbom, revijom narodnih nošnji i vrhunskom tradicionalnom glazbom.

U subotu nas na festivalu tista očekuje promocija lokšicea, trganaca, rezanaca, zavezanaca, čikova, valjuška, taškiAko niste znali, riječ je o tradicionalnoj šokačkoj tjestenini na bogatoj baranjskoj trpezi. Na festivalu će se okupiti ekipe iz Baranje (Mohač, Zmajevac, Draž, Gajić, Duboševica, Topolje) i Bačke (Tavankut, Bački Monoštor), a moći će se kušati jela kao što su guščji paprikaš s trgancima i lokšicama, perkelt od divljači s valjušcima, grah iz zemljanog lonca, ovčji paprikaš, zavezanci, makem i orem tista, taške, riblji paprikaš s rizancima, lokšice s makom, čikmaki i dr. Moderni glazbeni izričaj tradicionalnih melodija prikazat će fantastični instrumentalni dvojac Hojsak&Novosel te vokalni ansambl Akvarel.

U subotu 4. lipnja održati će se Okrugli stol na kojem će o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govoriti predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gore. U popodnevnim satima bogatu će kulturnu tradiciju predstaviti Hrvati iz triju susjednih država na smotri folklora gdje će se predstaviti ponajbolji folklorni ansambli: KUD Tanac Pečuh, HKC Bunjevačko kolo Subotica te HKPD Matija Gubec Tavankut kao i KUD-ovi iz Slavonije, Baranje, Hrvatskog zagorja te Bosne i Hercegovine. Goste će zabavljati tamburaški sastav Ringišpil.

Nedjelja je rezervirana za svetu misu u Topolju, kojom će se obilježiti 300 godina postojanja crkve sv. Petra i Pavla. Svečana misa u nošnjama i uz pratnju tamburaša vrhunac je proslave velikog jubileja crkve koju je sagradio Eugen Savojski u čast pobjede nad Osmanlijama. Kako se crkva nalazi na tromeđi Osijeka, Subotice i Pečuha, centara hrvatskih manjina u Mađarskoj i Srbiji, želja organizatora je jednom godišnje okupiti i predstaviti bogatstvo kulturne baštine podunavskih Hrvata. 

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Osječko-baranjska županija, Općina Draž, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Muzej likovnih umjetnosti uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Grada Belog Manastira. 

Program Baranjskog bećarca

Program Baranjskog bećarca, Crkva sv. Petra i Pavla, Topolje

3. lipnja, petak

• 16.00 Prvenstvo u kuhanju graha

• 17.30 Otvorenje izložbe Angelus! Muzeja likovnih umjetnosti

• 18.00 Revija narodnih nošnji

• 21.00 h TS Royal Band

4. lipnja, subota

• 11.00 h Okrugli stol – „Hrvati izvan RH – izazovi suživota“

• 12:30 h Etno koncerti: Hojsak&Novosel, Akvarel 

• 13.00 Festival tista 

• 16.00 Mimohod zaprega

• 18.00 Smotra folklora

• 21.00 h TS Ringišpil

5. lipnja, nedjelja 

• 12.00 Sveta misa u narodnim nošnjama, obilježavanje 300 godina crkve