Lada Granta Classic Sedan koštat će u protuvrijednosti 9.500 funti, ali neće imati sustav protiv blokiranja kotača, satelitsku navigaciju i moderne sigurnosne pojaseve.

Ruski proizvođač automobila Avtovaz napravio je novi automobil “otporan na sankcije” kako bi zaobišao međunarodne sankcije rata u Ukrajini.

Naime, Lada lansira svoju novu liniju Granta Classic Sedan sa svim komponentama ruske proizvodnje, ali bez sustava protiv blokiranja kotača, modernih sigurnosnih pojaseva ili satelitske navigacije.

Nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu u veljači, ruska automobilska industrija koja se uvelike oslanja na uvoz, pretrpjela je veliki udarac.

Troškovi proizvodnje automobila porasli su, a proizvođači nisu mogli pristupiti luksuznoj tehnologiji iz inozemstva.

Lada, koja je u vlasništvu matične tvrtke Avtovaz, tvrdi kako je ovaj automobil sa cijenom od 675.900 rubalja ili 9.500 funti, najjeftiniji na ruskom tržištu.

Tvrdi se kako će to pomoći u ublažavanju ruske inflacije.

Avtovaz je bio prisiljen zatvoriti svoju glavnu tvornicu u Togliattiju u ožujku i morao je prihvatiti samo jednu rublju za 67,7% udjela u vlasništvu Renaulta, a nakon što su Francuzi odlučili kako više ne žele njihove dionice zbog invazije.

Tvornicu je nakon toga kupio istraživački tim povezan s ruskom vladom.

Novoimenovani šef Avtovaza Maksim Sokolov rekao je: “Avtovaz je danas, nakon dužeg zaustavljanja, nastavio proizvodnju automobila. Moramo dalje proizvoditi najpopularnije i najpovoljnije automobile ruskog tržišta, koji ne ovise o nedostatku uvoznih komponenti.”