Erdogan je ipak popustio – sada se čeka Putinova reakcija

Ministri Turske, Švedske i Finske potpisali su danas trilateralni sporazum, objavio je javnosti finski predsjednik Sauli Niinistö.

Kako je napisao na svom Twitter profilu, ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su memorandum o proširenju NATO-a na ove dvije sjevernoeuropske države, te o odustajanju Turske od blokade njihova pristupanja.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Danas u Madridu, uoči početka summita NATO-a, imali smo sadržajan sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, uz posredovanje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Ishod toga sastanka je potpisivanje trilateralnog memoranduma kojim se potvrđuje da će Turska ovoga tjedna na madridskom samitu poduprijeti pozivnicu Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a. Konkretne korake našeg pristupanja NATO-u dogovorit će NATO saveznici tijekom sljedeća dva dana, ali ta je odluka sada pred nama.

Naš zajednički memorandum podcrtava predanost Finske, Švedske i Turske potpunoj podršci protiv bilo kakvih prijetnji našoj sigurnosti. Naše učlanjenje u NATO će tu predanost samo ojačati.

Proteklih je tjedana Turska iznosila zabrinutost zbog terorističkih prijetnji. Finska je tu zabrinutost čitavo vrijeme ozbiljno razmatrala. Finska osuđuje terorizam u svim svojim oblicima. Kao članica NATO-a, Finska će se obvezati na potpuno poštivanje svih dokumenata i politika NATO-a u pogledu borbe protiv terorizma, navodi se u priopćenju finskog predsjednika.

Dok unapređujemo našu suradnju u toj borbi, kao i na polju izvoza oružja te na pitanju izručenja, Finska prirodno nastavlja djelovati u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom.

Oduševljen sam što mogu zaključiti ovu fazu finskog puta prema članstvu u NATO-u. Sada se veselim plodonosnim razgovorima o ulozi Finske u NATO-u s našim budućim saveznicima u Madridu“, podijelio je s javnosti.