Normalno je da želite provesti vrijeme sa svojim partnerom, da želite razgovarati, dodirnuti se, otići na putovanje… Ali, s vremena na vrijeme potrebno je vrijeme samo za sebe, za prijatelje i obitelj. Postoje i oni koji se uvrijede ako se partner/partnerica žele povući, sami prošetati ili provesti dan sami. Treba znati kako je to bitno za zdrav odnos.

Pretjerana želja za pažnjom često proizlazi iz straha, nepovjerenja ili nesigurnosti. Sve to može biti posljedica prethodnih veza ili nekog drugog iskustva. Takva osoba želi provoditi sve svoje vrijeme sa svojim partnerom ili je želi kontrolirati kako bi spriječila situacije koje se još nisu dogodile, a kojih se boji.

Partner se, također, može bojati da nije dovoljno dobar te da će zbog najmanje greške biti napušten. Postoje i oni koji stalno traže znakove prijevare ili pokušavaju spriječiti da se to dogodi. To može akumulirati puno negativne energije, pogotovu ako se “druga polovica” boji izraziti svoje mišljenje da se partner ne bi uvrijedio. Takvo ponašanje može izazvati neugodne reakcije, pa čak i prekinuti odnose.