“Preveslali smo ocean, izmolili 500 krunica i zavijorili hrvatsku zastavu!”

Martin Cruickshank i Werner Ilić, dvojica hrvatskih branitelja, nakon skoro tri mjeseca uspjela su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla, o čemu smo pisali ranije, a sada su se i oglasili i pojasnili svoj ogroman uspjeh.

Poruku Wernera Ilića prenosimo u cijelosti:

MI SMO USPJELI! Naša sveta Hrvatska zastava će se vijoriti među zastavama liga prekooceanskih veslačkih velesila, Martin i Ja smo prvi Hrvati iz Hrvatske koji su to uspjeli.

Trebalo nam je 83-dana da prijeđemo Atlantski ocean i bilo je jako teško zbog meteorološki uvjeta i ocean nije imao milosti prema nama. Za cijelo to vrijeme bilo je samo, ajmo reći, 4-dana lijepog vremena.

Kada smo se uspjeli dočepati kopna morali smo ponovno učiti hodati (smiješno). 83-dana nas je stalno bacalo i ljuljalo u sedam metarskom čamcu i mi koji smo veslali kao Ben Hur u lancima vezani (uvjeti su bili vrlo Spartanski). Moja stražnjica izgleda jednostavno kao Ementaler sir (puna rupa od veslačkog sjedala i trenja) nakon tisuće i tisuće i tisuće i tisuće kilometri veslanja… Ja sam vrlo umoran i da me sada vidite ne bi me prepoznali zato jer sam smršavio pola čovjeka.

Za ovo vrijeme veslanja preko oceana moj otac (Slavko Ilić) je umro u 82 godini života (pokoj mu dušu). Nisam mogao, naravno otići na sprovod u Chikago, SAD zbog ovog podviga. Još sam uvijek u šoku, tužan i u žaljenju svog pokojnog oca zato jer sam ga izuzetno cijenio i volio. On mi je značio sve u životu i usadio Hrvatsvo u mom srcu. Ja sam upravo čovjek koji jesam zbog njega i uvijek ću njemu biti vječno zahvalan za sve što mi je pružio i učinio u mom životu.

Malo ću sada uživati sa svojom ženom Ružicom na Barbadosu i onda letimo natrag u Zagreb. Za sljedeća dva (2) tjedna ugasiti ću svoj mobitel, e-mail i ostala komunikacijska sredstva zato jer mi treba malo mira vremena da dođem sebi i nadam se da to razumijete. Također moram rješavati neke obiteljske obaveze nakon Očeve smrti.

Želim ZAHVALITI SVIMA VAMA, dali zbog sponzorstva, financijske pomoći, moralne podrške, molitva da nas čuva, vaših vjerovanja i nada da ćemo uspieti, te najviše zahvaljujem zbog vašeg prijateljstva i bratstva. Sigurno ću stupiti u kontakt sa svima Vama pojedinačno kada dođem sebi i riješim obiteljske obaveze.

Mi smo planirali da destinacija bude Martinique, ali zbog COVID mjera, Zika komarac bolesti tamo i loših meteoroloških uvjeta na sjevernoj ruti do Martinique mi smo prešli na rezervni plan i destinaciju Barbados što je južnije. Bez brige, još se ubraja kao prekooceansko veslanja i priznati je od ORS (Ocean Rowing Society – Oceanski Veslački Savez), te HRVATSKA ima po prvi put svoju ponosnu zastava koja vijori u ligi prekooceanskih velesila, zemalja koje su uspješno preveslale ocean.

Ovaj podvig je bilo za sve Hrvatske Branitelje i Domoljube kao znak zahvalnosti za stvaranje naše svete države i za sve ponosne Hrvati u Domovini kao i u inozemstvu da pošaljemo poruku kako pravi Hrvat uvijek može sve učiniti, i da je domoljublje privilegija i čast što se živi svaki dan.

Zapamtite da nikad nisi star da ostvariš svoje snove, nego pitanje treba glasiti; koliko žarko želiš? Meni je 55 godina, a mom veslačkom partneru (Martin Cruickshank) je 61 godina i reći ćemo Vam iz iskustva da je sve u Vašem srcu i ono je najvažnije.

Putovanje je bilo teško, zahtjevno i izazovno, ali dva (2) stara veterana su ga savladali i pobijedili. Čuti će te poslije koji su prepreke bili na našem putu i kako smo ih mi savladali, a da ne kažem o prevrtanju čamca. Zato morate uvijek imati vjeru i nadu da će te izvući i uspjeti sve. Za ovih 83-dana veslačkog putovanja ja sam izmolio 500 krunica i vjerujte mi da je krunica najjače oružje.

Nadam se da ste svi ponosni na Martina i mene, jer smo dali apsolutno sve od sebe da bi uspjeli ovaj u ovom podvigu.

Do našeg skorog viđenja i komunikacije, stojte mi dobro.

SVE ZA HRVATSKU – HRVATSKA IZNAD SVEGA!

Bože blagoslovi vas sve!