U Radošiću je jučer, u nedjelju, u organizaciji nezavisne vijećnice Renate Kelam, obilježena 30-ta obljetnica Operacije ‘Nos Kalik’ prethodnica maloj Oluji akcija ‘Miljevci’ i stradavanje Nene Đirlića Lunića 113. Šibenske brigade HV.

Obljetnici su prisustvovali obitelj, suborci veterani 113. Šibenske brigade HV, 142. Drniške brigade HV i mještani.

Podsjetimo, Vojno redarstvena akcija Nos Kalik bila je jedna od najzahtjevnijih na ovom području. U Operaciji “Nos Kalik” forsirane su dvije rijeke, Krka i Čikola što daje posebnu težinu, važnost i značaj samoj operaciji. Nos Kalik predstavljao je najvažniji strateški položaj za očuvanje Skradinske bojišnice te uvod u “Miljevačku oluju”, a njegovo oslobađanje i obrana rezultat su ponajviše nesebične požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih vitezova 113. brigade HV.

Akcija je imala neprocjenjivu vrijednost i odjek u redovima HV-a, kao i u domaćoj i svjetskoj javnosti te pri tome upozorila srbočetničke vojvode da je hrvatska vojska izrasla u snažnu oružanu silu koja može izvesti i najzahtjevnije zadatke. Nažalost, u akciji su poginuli hrvatski vitezovi Neno Đirlić Lunić i Drago Brnardić.

U prisjećanju na poginule branitelje Nenu Đirlića Lunića i Denisa Škopljanca položeni su vijenci i upaljene svijeće. Ovom prigodom prisjetili smo se i žrtava komunizma koje su bačene u Kevinu jamu.

Obilježavanje obljetnice organizirala je nezavisna vijećnica Općinskog Vijeća Općine Lećevica Renata Kelam.